Twintig jaar Moderne Kunst

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
20/10/2004
Op 25 oktober 1984, twintig jaar geleden dus, werd het Museum voor Moderne Kunst (MMK) officieel geopend in het bijzijn van koning Boudewijn en premier Wilfried Martens. De onderafdeling van de Musea voor Schone Kunsten was jaren lang gesloten geweest.
De onderafdeling van de Musea voor Schone Kunsten was jarenlang gesloten geweest. In 1954 had dezelfde Boudewijn de eerste steen gelegd van de nieuwe Koninklijke Bibliotheek, waarvoor het Paleis van Karel van Lotharingen (waar het MMK tot dan toe gevestigd was) de deuren moest sluiten. Pas in 1978 werd begonnen met de bouw van een nieuw museum; de tussenoplossingen die in afwachting een gedeelte van de collecties moesten onsluiten, stelden nooit veel voor. Maar in 1984 kreeg Brussel er een belangrijk curiosum bij: een museum voor Moderne Kunsten dat zeven etages diep onder de grond zat.
De hoogleraar Kunstfilosofie Francis Smets was er bij de opening bij. De Educatieve Dienst vroeg hem nu om (op één dag na) twintig jaar later een rondleiding te geven. "Mijn belangrijkste doel na al die jaren is nog altijd de mensen de weg naar en de weg in het museum te leren kennen. Er zijn nog te weinig mensen die het museum kennen, en wie er wel binnen raakt, vraagt mij nog weleens waar de uitgang is (lacht)."
Tijdens zijn rondleiding zal Smets vertellen over de totstandkoming van het museum en stilstaan bij de topwerken. "De collectie heeft enkele belangrijke hiaten. Hedendaagse kunst is ondervertegenwoordigd en er is ook te weinig nieuws van vrouwelijke kunstenaars. Maar van Magritte en Delvaux hebben we de rijkste collectie van de wereld."

Twintig jaar Moderne Kunst, wandelvoordracht door Francis Smets, zondag 24 oktober om 14.30 uur, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3,
1000 Brussel, 02-508.34.50

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni