Vijfhoek: zo herkenbaar, na 345 jaar

Hoe uw voorvaders, vele generaties geleden, Brussel gezien moeten hebben, kunt u nu gaan ervaren in het BELvue Museum. Het schilderij 'Gezicht op Brussel' van Jean-Baptiste Bonnecroy vereeuwigt een historische momentopname van de Brabantse hertogenstad. De landschapsschildering wordt gelinkt aan later beeld- en fotomateriaal.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting etaleert de historische Brusselschildering in vogelperspectief van Bonnecroy (1618-'76) in al haar grandeur in het gratis toegankelijke deel van het BELvue Museum. Het panorama werd in 1990 gekocht bij Sotheby's in New York, en behoorde oorspronkelijk de hertogen van Arenberg toe.

De Antwerpenaar Bonnecroy, die de laatste elf jaar van zijn leven in Brussel woonde, staat bekend om zijn panorama's van Antwerpen, Amsterdam en ook Brussel. Ongeveer op de plek waar nu de Sint-Jan de Doperkerk in Molenbeek staat, keek hij hoog over het omwalde Brussel uit. Op diezelfde kerktoren maakte Philippe de Formanoir de panoramafoto anno 2010, waarmee de tentoonstelling het verleden met het heden confronteert.

Bonnecroy baseerde zich op zestiende- en zeventiende-eeuwse cartografie. Alle historische gebouwen van toen - kerken en kloosters, het stadhuis en de poorten - schilderde hij gedetailleerd na. De schaal is niet overal gelijk: kijk maar naar de overdreven omvang van de stadhuistoren. Voor het overige zijn de monumenten wel betrouwbaar. Doordat de stad 17 tot 74 meter boven de zeespiegel reikt, moest Bonnecroy het perspectief grondig bijsturen. Toch blijft veel herkenbaar. U wordt ook geholpen door interactieve digitale panelen en filmmontages van etsen en foto's.

Grote boosdoeners in het verstoren van de oorspronkelijke stadstypologie blijken het neerhalen van de omwalling, de afbraak van kloosters, de drooglegging van de dokken, de overwelving van de Zenne en de noord-zuidverbinding die het stratenplan hertekende. De nieuwe torens die de skyline tekenen, heten (vlnr.) de Dexia- en Financietoren, Astro Toren, Madoutoren, het Hilton en Zuidtoren.

: Tot en met 19 september in het BELvue Museum, Paleizenplein, 1000 Brussel. Van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur, 's weekends tot 18 uur. Gratis wandelfolders en panoramaprentkaart: www.roerend-erfgoed.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Het rapport van de Brusselse regering
  • Het rapport van de Vlaamse regering in Brussel en het College van de VGC
  • 150 jaar Tram: 'Revolutie qua comfort en efficiëntie'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • 25 years Fuse: Pierre and A. Brehme take the floor
  • Seeu: Kazerne krijgt make-over
  • Tous en semble aux Ateliers Mommen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement