Volkscultuur: Meyboomplanting op 9 augustus

Volkscultuur is een genre dat de voorbije jaren internationaal een sterke heropleving heeft gekend. De UNESCO lanceerde in 2001 een meesterwerkenlijst van het immateriële erfgoed, in de hoop op die manier allerlei gebruiken en tradities, stoeten, volksspelen of traditionele vormen van podiumkunsten voor de vergetelheid te behoeden.

Zowel Vlaanderen als de Franse Gemeenschap hebben deze internationale trend gretig opgepikt en zijn volop bezig met het documenteren van hun immateriële erfgoed. Het carnaval van Binche is erkend als werelderfgoed en de Vlaamse Gemeenschap heeft intussen de kandidatuur ingediend van het wipschieten, als exponent van de rijke Vlaamse traditie van de volksspelen.


Geuze binnen handbereik

Beide overheden koesteren ook plannen om een van de komende jaren gezamenlijk de kandidatuur in te dienen van een Brussels gebruik, de traditionele Meyboomplanting, die intussen al aan de 697ste editie toe is.

Op 9 augustus, aan de vooravond van Sint-Laurentius, verleende hertog Jan III van Brabant aan het Brusselse Sint-Laurentiusgenootschap het voorrecht om een zogenaamde 'meiboom' of vreugdeboom te planten. De boom moest wel op tijd worden geplant, want anders zouden de Leuvenaars, indertijd de concurrenten van de Brusselaars, het voorrecht mogen overnemen.

De Buumdroegers kiezen een boom in het Terkamerenbos, en moeten hem voor 17 uur geplant hebben in de Zandstraat. Onderweg dagen ze de Leuvenaars uit door tijdens hun parcours zo lang mogelijk te treuzelen, de geuze binnen handbereik. Naar verluidt slaagden Leuvense studenten in 1939 er bijna in om de boom te pakken voor hij geplant was... De stoet vertrekt om 14.00 voor het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal en trekt vervolgens naar de Grote Markt.

Aficionado's van volkscultuur en folklore kunnen tijdens de zomer ook altijd terecht in het Huis van Folklore en Tradities (Eikstraat 19) voor de tentoonstelling Manneken-Pis, dit is Belgisch!, of een bezoekje brengen aan Toone.

:: Meyboomplanting
datum: dinsdag 9 augustus
start om 14.00 uur voor het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De witte file: de camionette verovert de stad
  • Laisse les filles tranquilles: 'Het intimideren moet stoppen'
  • NRC-correspondent: 'Laat Brussel niet te hip worden'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • AfricaMuseum: sur les chemins de la décolonisation avec Emma De Swaef
  • Raoul Servais: het geheim van de animatiefilmpionier
  • Duizelen op lintjazz en stoepdisco
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement