Voor boekenwurmen en -wurmpjes

Op 4 december opent een Nederlandstalige bibliotheek de deuren in de kleinste gemeente van het gewest. Een groots feest moet de ouverture de nodige luister geven.

Bibliothecaris Emine Altuntas is druk bezig de laatste hand te leggen aan de basiscollectie, de inrichting en het informaticaluik. Want 'Bib Joske' zal voor een primeur zorgen in deze sector, althans in Brussel: het aanbieden van fundels .

Dat zijn bundels vol fun, prentenboeken aangevuld met een interactieve onlinevariant. Volwassenen en ouderen blijven zeker niet in de kou staan, maar er zal veel aandacht besteed worden aan kinderen. De nieuwe aanpak wordt verondersteld het taalgevoel bij 3- tot 7-jarigen te stimuleren.

Het filiaal van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek op het Muntplein zal in de Grensstraat beschikken over heel wat ruimte boven zijn al bestaande Franstalige tegenhanger.
Achter het concept schuilt de huiskamergedachte, de creatie van een gezellige plek waar iedereen welkom is. Het klassieke bibliotheekmeubilair wordt ingeruild voor gewone kasten en rekken én een grote tafel vol kranten en tijdschriften. Op de verdieping daarboven liggen werk- en vergaderruimtes en op een leuk terras kunnen kinderen spelen.

Bib Joske is zeer ambitieus. De instelling wil mee nadenken over wat in de buurt gebeurt en hoopt de meertalige bevolking te inspireren. Na de verhuizing van de Hoofdstedelijke Bibliotheek kreeg de nieuwe bib onder meer collecties Turkse, Spaanse en Engelse boeken. Daarnaast kwam er een evenwichtig aanbod mét accenten tot stand: keuken- en knutselboeken, cd's met jazz en wereldmuziek en dvd's.

Emine Altuntas is van Turkse origine en spreekt onberispelijk Nederlands. Ze wordt bijgestaan door een dame van Zuid-Afrikaanse afkomst en een collega met Marokkaanse roots. Een dame uit Heverlee maakt het volledig vrouwelijke team compleet.

Bib Joske is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de gemeente en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Aan de basis ligt een Vlaams decreet van 13 juli 2001 dat streeft naar een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid.

---------------------------------------------
adres: Bib Joske, Grensstraat 2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De charme van de lift: 'We vechten voor ons erfgoed'
 • Treinjournalist Herman Welter: 'Waarom zou de MIVB geen treinen kunnen inzetten?'
 • Voka-directeur: '50.000 nieuwe jobs voor Brusselaars moet mogelijk zijn.'
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Hellehole met een hoek af, Brussel na de schok
 • Klarafestival: the goal-getter in David Afkham
 • Karim Barras: Shakespeare dans l'ADN
 • The secret garden of Globe Aroma and Decoratelier
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement