Werktafel Victor Horta duikt plotseling op

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
10/11/2004
Het prachtige bureaumeubel dat Victor Horta ontwierp en waaraan hij zijn schrijfwerk deed, is in handen gekomen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Dat vertelde de conservator van de art-nouveau-afdeling, Werner Adriaenssens, zondag op radio Klara.

Het museum kon het mooi bewerkte meubel op de kop tikken dankzij een nieuwe wet die toestaat dat een deel van de successierechten betaald worden door kunstwerken aan een museum te schenken.

Conservator Werner Adriaenssens is gelukkig met de nieuwe aanwinst, maar hij vindt het godgeklaagd dat musea tegenwoordig afhankelijk zijn van dit soort van onvoorspelbare maatregels. "Als de eigenaar het meubel had aangeboden op de kunstmarkt, dan hadden we het nooit kunnen kopen omdat we daar de centen niet voor hebben."

Eind mei gaat in het museum een grote overzichtstentoonstelling van start over de interieurkunst van voor, tijdens en na de art nouveau. Het is nog niet zeker of het bureaumeubel dan tentoongesteld zal worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni