Zinnema krijgt directrice

Op de tweede dag van het nieuwe jaar trad Nathalie De Boelpaep aan als algemeen directeur van Zinnema, het Vlaams Huis voor Amateurkunsten in Brussel. Ze volgt de pensioengerechtigde Mars Moriau op, die vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zes jaar lang werd gedetacheerd om Zinnema te sturen.

De Boelpaep (36) is licentiate Germaanse talen en master sociale en culturele antropologie. Half september 2012 kwam ze bij Zinnema in dienst als zakelijk leider. Eerder werkte ze als communicatie- en persattaché voor Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) en was ze producer bij Contour Mechelen en Muziektheater Transparant. Ook voor Zinnema, Theater LOD, Flagey en P.A.R.T.S. freelancete ze.

De Boelpaep erft een Zinnema dat opnieuw financieel gezond is, na de zware besparingsijver van de afgelopen jaren. Met die eer en met een gerust gevoel kon Moriau (60) vertrekken. Met zijn vertrek in het vooruitzicht bepleitte hij ook het inschrijven van een directeursfunctie in de begroting 2013; Moriau stond bij de VGC op de loonlijst.

Het dagelijks bestuur van Zinnema selecteerde in december 2012 uit drie kandidaten uiteindelijk De Boelpaep, die intern had gesolliciteerd. "Haar eerste opdracht wordt het personeelsplan aanpassen en nieuwe doelgroepen bereiken," stelt voorzitster Anja Van Roy. "De nieuwe directeur gaat inzetten op verjonging van de artistieke projecten, verbreding van het publiek naar welzijnsorganisaties en de buurt, en verheldering van het profiel van Zinnema."

Een week voor kerst werd Moriau in eigen Zinnema verrast met een groots pensioneringsfeest, opgezet door het personeel en het Vlaams-Brusselse (amateur)kunstencircuit. Geno­digden als oud-ministers Vic Anciaux en Hugo Weckx konden de jamsessie van Jan Hautekiet en Flávio de Souza smaken. Met de trekzak voor de buik en de amateurkunstenaarspet op het hoofd gaf Moriau zeer geëmotioneerd de fakkel door.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Als één man achter Union, hoe de oude club weer hip wordt
  • Juicer Kylian: 'Deelsteps betalen mijn huur'
  • Bert Anciaux trekt lijst SP.A+: 'Nog één keer knallen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Serge Aimé Coulibaly: épopéé d'une autre Afrique
  • De verzamelwoede van Benjamin Verdonck
  • Mike Yung: the sound of the underground
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement