Belfius verkoopt deel kunstcollectie

© brusselnieuws.be
12/12/2012
Door de crisis moet Belfius Bank besparen. En daarom wil de bank een deel van haar beroemde kunstcollectie, die met namen van Rubens tot Tuymans de grootste particuliere verzameling van het land is. Minister Paul Magnette (PS) wil de verkoop tegenhouden.

Belfius wil een deel van haar topcollectie kunstwerken van de hand doen. Dat past in de besparingen die de bank doorvoert naar aanleiding van de crisis.

"Er is geen druk van binnen- of buitenaf geweest", zegt woordvoerster Monique Delvou in De Morgen. "De geesten zijn gerijpt en de beslissing is intern genomen. We denken al langer na over de mogelijke verkoop van kunstwerken en hebben al vaker gezegd dat er geen taboes zijn."

Over welke werken het precies gaat, wil Delvou niet zeggen, noch over de geschatte waarde. Wel dat het om kunst van vóór 1830 zou gaan.

Belfius bezit meer dan 4.500 kunstwerken, met klinkende namen als Rubens, Jordaens, Van Dyck, Snijders, Pieter Pourbus en Jan Brueghel, en bezit daarmee de grootste particuliere kunstcollectie van het land. Volgens kunstkenner Jan Hoet is de collectie 200 miljoen euro waard.

De belangrijkste stukken zijn twee grote olieverfschetsen van Rubens uit 1639: De roof van de Sabijnse Maagden en De verzoening van de Sabijnen en de Romeinen. De definitieve schilderijen gingen verloren in een brand, zodat enkel nog de twee voorstudies overblijven.

Belfius stopt trouwens ook met de sponsoring van voetbalploeg Club Brugge, eveneens om economische redenen.

Kerntaak
Door kunstwerken van vóór 1830 te verkopen, focust Belfius Bank meer op het verzamelen van Belgische kunst sinds de onafhankelijkheid tot nu, wat ze als de kerntaak beschouwt.

Op dit moment loopt in de Belfiushoofdzetel aan de Pachecolaan in Brussel de tentoonstelling Brisure. Die toont een confrontatie van 22 jonge kunstenaars met een kunstwerk uit de Belfiuscollectie. Ze loopt nog tot 16 maart. www.belfius-collection.be

Paul Magnette is verbolgen
Federaal minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette (PS) zegt in La Libre Belgique verontwaardigd te zijn over de verkoopplannen. De bank is gered met miljarden van de Belgische overheid, en dan verkoop je de Belgische kunstschatten niet, is zijn redenering. Hij kondigt aan druk te zullen uitoefenen op de raad van beheer opdat de bank haar verkoopplannen opbergt. De bank is staatseigendom.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni