Bozar stelt revolutionair muziekprogramma voor

Godfried Roelant
© BRUZZ
26/04/2017

Met het muziekprogramma ‘The Sound of Change’ wil het kunstencentrum Bozar in het seizoen 2017-2018 een antwoord bieden op de vraag ‘Hoe klinkt verandering?’. Naast de Russische Revolutie, exact honderd jaar geleden, komt daarbij ook de vijhonderdste verjaardag van de Reformatie aan bod.

Het is dit jaar een eeuw geleden dat het tsaristische regime in Rusland na een reeks revoluties moest plaatsmaken voor de Sovjet-Unie, de eerste communistische staat ter wereld. Die ingrijpende gebeurtenis wil kunstencentrum Bozar niet zomaar aan zich laten voorbijgaan.

Giltburg
Op 8 oktober zakt pianist Boris Giltburg af naar de Ravensteinstraat om er werken van Russische componisten als Rachmaninov, Skrjabin, Sjostakovitsj en Stravinski te spelen. Doel hiervan is om zo de veranderende smaak in het land in de eerste helft van de 20ste eeuw weer te geven.

Niet alleen de Russische Revolutie, ook de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie komt aan bod in het programma met een concert van Lionel Meunier en Vox Luminis.

Wereldmuziek, jazz, sterren en Estland
Nieuw dit seizoen is de uitbreiding van de ‘portrettenreeks’. Daarin zijn een aantal muzikanten een heel jaar lang te gast voor een serie klassieke concerten.

Binnen dit concept zal er nu ook plaats zijn voor wereldmuziek, jazz en zelfs een land: Estland. In het kader van het Europese voorzitterschap van de Baltische staat, organiseert de Bozar zes concerten met muziek van onder andere het Estonian Festival Orchestra onder leiding van de Est Paavo Järvi.

Wat jazz en wereldmuziek betreft kan u genieten van optredens van respectievelijk Wynton Marsalis en de Iraanse kemenchespeler Kayhan Kalhor. Verder wordt er ook voor Afrikaanse en Arabische tradities tijd vrijgemaakt.

Maar de Bozar blijft natuurlijk de plek waar gerenommeerde artiesten zich thuis voelen. Zo zal mezzosopraan Cecilia Bartoli opnieuw te bewonderen zijn in de Henry Le Boeufzaal en keert ook Philippe Jaroussky terug naar Brussel.

Opnieuw orgelmuziek
Toch zal deze muzikale jaargang de geschiedenis ingaan als het moment waarop het orgel opnieuw in gebruik werd genomen. En dat met een heus festival.

Een week lang zullen vermaarde organisten tijdens het festival InORGuration muziek laten schallen door de pijpen. Speciaal voor deze gelegenheid bestelde Bozar zelfs een werk bij de Belgische organist Bernard Foccroulle.

Wie het volledige programma van de Bozar wil raadplegen, kan hiervoor terecht op de site of in de ticketshop aan de Ravensteinstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni