Brussels Expo: 'Cultuurleven gegijzeld door uitspraak Koninklijk Circus'

Godfried Roelant
© BRUZZ
30/06/2017

De vzw Brussels Expo wordt voorlopig niet de nieuwe uitbater van het Koninklijk Circus. In een arrest van veertig pagina's oordeelde het Hof van Beroep dat de toewijzing 'in strijd is met de regels rond eerlijke concurrentie en onpartijdigheid'. Daarmee komen 38 reeds geplande evenementen op de helling te staan. Kandidaat-concessiehouder Brussels Expo reageert ontgoocheld. "Niemand heeft baat bij deze beslissing die een gevolg is van procesdrift."

De nieuwe uitbater van het Koninklijk Circus luistert voorlopig dan toch niet naar de naam Brussels Expo. Het Hof van Beroep stelde 'onregelmatigheden' vast bij de toewijzing van de concessie aan de vzw en besliste daarom het contract op te schorten. Een definitieve uitspraak wordt verwacht in juni volgend jaar.

Met de uitspraak haalt het consortium van de Botanique en het Antwerpse Sportpaleis, die zich samen kandidaat stelden voor de uitbating van de concertzaal, een slag thuis. Zij stelden zich vragen bij de politieke linken tussen potentiële huurder Brussels Expo en eigenaar Stad Brussel. In de vzw zitten namelijk heel wat Brusselse politici waaronder ook toekomstig burgemeester Philippe Close (PS).

‘Gebrek aan motivatie bij Botanique’
Bij Brussels Expo nemen ze akte van de beslissing van het Hof van Beroep maar halen ze ook uit naar concertzaal Botanique.

“Het Brusselse cultuurleven wordt gegijzeld door procesdrift. Niemand heeft baat bij deze beslissing. Het is nu aan de Stad Brussel om (tijdelijke) oplossingen te zoeken voor de 38 evenementen die al op het programma staan voor volgend seizoen en de tientallen contracten die reeds zijn afgesloten.”

“De eerste slachtoffers van deze uitspraak zijn natuurlijk de Brusselaars. Zij kunnen voor onbepaalde tijd niet terecht in het Koninklijk Circus. De vorige uitbater is volop bezig met de ontmanteling van de zaal, wat een duidelijk bewijs is van hun gebrek aan motivatie.”

De vzw weerlegt ook het argument van onpartijdigheid. “Naast Paleis 12 op de Heizel, baten wij ook al een tijdje zaal Madeleine uit in het centrum. En dat doen we op een goede en correcte manier. Het is niet omdat er politici in onze raad van bestuur zitten dat wij daarom niet onafhankelijk te werk kunnen gaan.”

Schadevergoedingen
Tot slot hoopt Brussels Expo dat de Stad Brussel snel met een (tijdelijke) oplossing op de proppen komt. Anders zouden er wel eens schadevergoedingen betaald moeten worden.

“Er staan een hele reeks vergaderingen gepland die het aankomende cultuurseizoen in het Koninklijk Circus moeten redden. Als dat niet lukt kunnen er schadeclaims volgen, maar het is nog veel te vroeg om daar al uitspraken over te doen.”

Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) op Twitter:

.@PhilippeClose blijft hopen Koninklijk Circus te mogen uitbaten @BRUZZbe. Versta: 'Natuurljk ben ik niet veranderd, ik blijf zoals ik ben'

— Johan Vd Driessche (@jvddriessche) 30 juni 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni