Brussels Philharmonic speelt eerste door Tax Shelter gesteunde concert

© Belga
27/04/2017

Het Brussels Philharmonic speelt donderdagavond in De Bijloke in Gent een bijzonder concert. Het is het eerste concert in Vlaanderen dat met de steun van Tax Shelter wordt gerealiseerd, sinds die fiscale stimulans in maart werd uitgebreid van de audiovisuele sector naar de podiumkunsten.

Net zoals voor de filmkunsten, moet de uitbreiding van de Tax Shelter een substantiële boost geven aan de werking van de podiumkunsten. Al horen daar wel verschillende voorwaarden bij en vallen muziekgenres als pop en rock er bijvoorbeeld niet onder. Klassieke muziek wel.

Voor het concert van donderdagavond in De Bijloke krijgt het Brussels Philharmonic 60.000 euro steun, goed voor een kwart van de volledige kosten van de productie. Het concert moet bovendien een nieuwe en Europese creatie zijn.

"Het idee erachter is dat de Belgische staat via de belastingen er beter van moet worden", legt Filip Strobbe, operationeel directeur van het Brussels Philharmonic uit. "Wanneer we een beroep doen op een Amerikaanse dirigent, kan die niet in aanmerking komen, omdat die belasting in de VS betaalt."

Het Brussels Philharmonic hoopt dat de Tax Shelter zo'n 5 tot 10 procent van het budget kan omvatten. Het vrijgekomen geld kan het Brussels Philharmonic dan weer investeren. "In onze overeenkomst met de Vlaamse gemeenschap hebben we al laten noteren dat er in de eerste plaats ingezet wordt op het welzijn en de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de musici en het personeel", aldus Strobbe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni