Claude Schmitz wint de Grote Europaprijs op Filmfestival van Brive

SAH
© BRUZZ
13/04/2017

De Brusselse theater- en filmregisseur Claude Schmitz werkt al jaren op een eigenwijze, participatieve manier. Zijn laatste theaterstuk kon al op heel wat lovende reacties rekenen in België en Frankrijk. Maar zijn nieuwste film Rien sauf l'été begint aan een veelbelovende carrière in het festivalcircuit, dankzij de Europaprijs die hij won op het Filmfestival van Brive

Rien sauf l’été is een frisse zomerfilm die eerder voor sfeer en fotografie gaat dan voor verhaal, zonder dat laatste uit het oog te verliezen. “Zoals veel van mijn werk is de film dag na dag gecreëerd in samenwerking met de aanwezige mensen. De filmploeg was piepklein: een cameraman, een geluidstechnicus en ik. Het was vorige zomer, twee weken voor we begonnen met filmen, dat ik mij afvroeg: 'Gaan we op verlof of maken we een film?' Het werd een combinatie van beide.”

De 35 minuten durende prent is op een week tijd gefilmd, zonder vooraf uitgewerkt scenario. In het verhaal wordt de kijker in een groot, groen domein binnengesmokkeld waar een AirBnB-gebruiker uit Brussel zijn vakantie doorbrengt. Daarnaast krijgt ook de moeder een belangrijke rol in het uiteindelijke resultaat. Zij wordt gespeeld door een man - een vreemde, maar niet helemaal ondenkbare beslissing van de Brusselse regisseur.

“Zoals altijd in mijn werk is de cast samengesteld uit acteurs en niet-acteurs. In deze film doen ook vrienden van mij mee die toevallig in de buurt waren of die samen met ons een beetje op vakantie wilden zijn. Dat is de kracht van de film gebleken. Op het Filmfestival van Brive hebben ze die spontaneïteit en vrijheid, die zomerse feel en soms ook het bizarre ervan kunnen appreciëren.”

Zomers, licht en melancholisch
Ook de belegen beelden, de fotografie en compositie hebben een grote rol gespeeld in de keuze van de jury om Rien sauf l’été als grote winnaar te kiezen van hun veertiende editie. “We hebben gekozen voor een oude videocamera uit de jaren '80. Het spelen met speciale lenzen en het functioneren van zulk een toestel heeft het beeld en de sfeer iets extra gegeven. Iets uiterst zomers, licht en toch melancholisch zoals het verhaal uiteindelijk ook is geworden”, klink het in het juryrapport.

Er staan voor Rien sauf l’été nog een aantal selecties voor filmfestivals in het verschiet, maar daar wilde Schmitz weinig over kwijt. “We staan op de shortlist van grote events, maar het is nu wachten op bevestigingen. Daarom zal een Brusselse première waarschijnlijk pas na de zomer lukken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni