De onmisbare 5 van dit weekend

© Saskia Vanderstichele

Dreigt de troosteloosheid van deze vrijdag ook je weekend in te palmen? BRUZZ helpt je uit de nood met deze 5 zorgvuldig uitgekozen, maar niet te missen uitstapjes. We selecteerden onder meer een optreden van de beste Belgische rappers van het moment, een bezoek aan bijzondere dodengalerijen, en een kleurrijke roadtrip op het Pink Screens Filmfestival.

© Lezarts Urbains
Finale Rap Contest 2017 @ Botanique
Zaterdag 11 november, 20 uur

De vier beste rappers(duo’s) van België nemen het in deze wedstrijd van Lezarts Urbains – een socio-artistiek project dat focust op stedelijke culturen – tegen elkaar op. De winnaar mag zich niet alleen de beste rapper van België noemen, maar krijgt ook studiotijd, coaching, residentieverblijven en repetitieruimte cadeau.

Ook de Zwitsere KT Gorique zakt zaterdag af naar Botanique voor een optreden. Zij is niet van de minste: zij kroonde zich tot wereldkampioen freestyle rap, en is daarnaast ook bovengemiddeld begeesterend als breakdancer en actrice.

 

Kerkhof Laken BRUZZ 1547
© Saskia Vanderstichele
Grafgalerijen @ Kerkhof van Laken
Elke dag open

Na een renovatie van vier jaar en een restauratie van 269 graftombes zijn de geklasseerde ondergrondse en bovengrondse grafgalerijen van het kerkhof van Laken eindelijk in ere hersteld. In de dodengalerijen, die gebouwd werden tussen 1876 en 1935, liggen verschillende vooraanstaande bourgeoisfamilies zoals Bockstael, Poelaert en Van Volxem. Ook de eerste koningin van België Louise-Marie d’Orléans ligt er begraven.

Met nieuwe informatiebrochures vol historische weetjes en anekdotes krijg je bovendien een handige leidraad bij een ongegidst bezoek aan het kerkhof of de grafgalerijen.

 

1591 3xEXPO artcontest vanderborghtbuilding EDAN7212-Eric-Danhier 0
Art Contest @ Vanderborghtgebouw
Tot zaterdag 25 november

Voor de veertiende keer al wordt dit najaar de Art Contest georganiseerd, een wedstrijd voor Belgische kunstenaars en buitenlandse kunstenaars die in België wonen van maximaal 35 jaar oud. De beste inzendingen worden nog tot eind november in het Vanderborghtgebouw tentoongesteld. Naast het werk van de winnaars Ben Van den Berghe en Alexey Shlyk valt er ook nog ander talent uit de hedendaagse kunstwereld te spotten. Zo maken ook onder meer William Ludwig Lutgens, Florian Kiniques en Lucien Roux deel uit van de selectie.

 

1536 pinkscreens
Pink Screens Filmfestival @ Cinéma Nova
Tot 18 november

Een ijzersterke en overheerlijke selectie met meer dan 70 kortfilms, langspeelfilms, docu’s en experimentele films: ook dit jaar is het LGBTQ+-filmfestival Pink Screens weer een onmisbare afspraak voor alle liefhebbers van queer films.

Wij tippen de film Grandma, over een kleurrijke roadtrip van dichteres Ella Reid (gespeeld door de al even kleurrijke Lily Tomlin) en haar kleindochter om geld in te zamelen dat de jongedame dringend nodig heeft. De tocht brengt het duo langs voormalige vrienden, vriendinnen, minnaars en minnaressen terwijl er enkele onvermijdelijke lijken uit de kast vallen.

 

1591 keyaki jam in jette
Jam’in Jette @ Centre Culturel de Jette
Zaterdag 11 november, 18 uur

De fans van wereldmuziek zijn op Jam’in Jette aan het goede adres. De kleine broer van het zomerse outdoor festival is al aan zijn dertiende editie toe. De rijke Brusselse diversiteit wordt vertegenwoordigd door Indigo Mango (neo-soul/funk), Phoenician Drive (oosterse kraut-rock) en GanSan & Tamount Ifassen (Berberse fusion), terwijl Atomic Spliff de Luikse reggaescene vertegenwoordigd.

De Franse band Marabout Orkestra zal ons doen dansen op een mix van afrobeat en ethiojazz. Afsluiten doet het festival met de didgeridoos van de Japanners van Keyaki.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • De obesitas-epidemie: kwart Brusselse kinderen te dik
  • Adriana Costa Santos leidt vrijwilligersoperatie in Maximiliaanpark
  • De laatste week van Jean-Pierre Bruneau
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
deze week
  • Children of the revolution: Wiels remembers the lost art of Sophie Podolski
  • Laurence Vielle & Els Moors: dichters op ronde
  • Mathilde Renault: Chanteuse inspirée par la nuit
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
Neem een abonnement