De onmisbare 5 van dit weekend

© Les Nocturnes du Sablon (via Facebook)

Nog even doorbijten en we kunnen de werkweek weer van trachten af te schudden met een fenomenaal weekend. BRUZZ zet je alvast op weg met deze 5 zorgvuldig uitgekozen, maar niet te missen uitstapjes. We selecteerden onder meer het Wetenschapsfestival in Muntpunt, de Nocturnes van de Zavel en een hommage aan Marguerite Yourcenar.

© Muntpunt
Wetenschapsfestival Brussel @ Muntpunt
Zondag 26 november, van 10.00 tot 17.00 uur

De Vlaamse Overheid zet al enkele jaren zwaar in op de promotie van wetenschap. Met de Dag van de Wetenschap weet ze telkens duizenden bezoekers naar universiteiten, hogescholen en bedrijven te lokken. In Brussel worden de rollen dit jaar omgedraaid, en komen de wetenschappelijke instellingen zelf naar buiten. Op het Wetenschapsfestival in Muntpunt zullen maar liefst 180 docenten en onderzoekers van de vijf Brusselse universiteiten en hogescholen hun onderzoek in de kijker zetten. Er staan experimenten, demonstraties, lezingen en workshops op het programma, voor jong en oud.

 

1593 LIT Marguerite Yourcenar-Bailleul-1982
© Bernhard De Grendel
Hommage aan Marguerite Yourcenar @ Passa Porta
Zondag 26 november, om 15.00 uur & 19.00 uur

Sinds een aantal jaar heeft literatuurhuis Passa Porta de goede gewoonte om een Nobele Prijs uit te reiken aan schrijvers die bij leven vergeten werden door de licht dementerende Zweedse Academie die ieder jaar de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt. Na vijf jaar is het eindelijk tijd voor een vrouw, een Brusselse dan nog. Marguerite Cleene­werck de Crayencour – als romanschrijfster, dichteres, vertaalster en critica bekend onder de nom de plume Marguerite Yourcenar – werd in 1903 in Brussel geboren. De uitreiking van de Nobele Prijs wordt voorafgegaan door een voorleesestafette van maar liefst vijf uur.

 

Riolenmuseum
© Saskia Vanderstichele
Verhalensessie: Ondergronds Rumoer @ Riolenmuseum
Zaterdag 25 november, om 11.00, 13.30 & 15.30 uur

Weinig mensen durven zich te wagen in de ondergrondse krochten van de stad. De wildste geruchten over het spectaculaire en onbekende leven daar spreken tot de verbeelding. Geen betere plek om rattenverhalen in Brussel te brengen dan het onvolprezen Riolenmuseum aan de Anderlechtsepoort. Driemaal zakt zaterdag een groep mensen af om de imaginaire wereld van de Brusselse ondergrond te betreden. Rasvertelster Hilde Rogge neemt je op sleeptouw. Vooraf reserveren is verplicht.

 

© Les Nocturnes du Sablon (via Facebook)
Nocturnes van de Zavel @ Grote Zavel
Tot zondag 26 november, 18.00 uur

Het wijkcomité van de Zavel organiseert dit weekend al voor de 27ste keer de Nocturnes van de Zavel, een buurtfeest om de vele winkels, galerieën en eetplekken in de buurt in de kijker te zetten. Aan de hand van drie verschillende routes – met de thema’s ‘Kunst & Antiek’, ‘Lifestyle & Luxe’ en ‘Gastronomie & Kookkunst’ – kan je de buurt ontdekken. De handelaars worden tegelijkertijd ook uitgenodigd om zelf naar buiten te treden in de Winter Garden op de Grote Zavel. Speciale verlichting en gevelprojecties, maar ook muzikanten, verhalenvertellers en acteurs zorgen voor de sfeer.

 

Film Zagros @ Actor’s Studio & Vendôme
Zaterdag 26 en zondag 27 november, verschillende tijdstippen

Zo maar even 97 prijzen verzamelde Sahim Omar Kalifa met drie kortfilms. Baghdad Messi (2012) en Bad Hunter (2014) halen beiden de shortlist voor de Oscars en sinds vorig jaar is de Koerd die in België een nieuw leven begon een van de stemgerechtigden die bepalen wie Oscars wint. Zagros, zijn eerste langspeelfilm, gaat over een Koerdische herder die in Brussel zijn van overspel verdachte vrouw en dochter hoopt terug te vinden. De man komt voor een onmogelijk keuze te staan. Ook Zagros blijkt een prijsbeest: het is de eerste Belgische film die Film Fest Gent bekroonde met haar Grand Prix.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Fietsersbond: 'Er zit een systeemfout in het Brussels verkeer'
  • Miljoenen voor openbare ruimte rond Zuidstation
  • Langspeelfilm van Patrick Van Antwerpen opnieuw uitgebracht
  • Lees online
deze week
  • Kaat Beels & Nathalie Basteyns: 'Niet iedereen wil Star Wars zien'
  • Melanie De Biasio: Jamais à bout de souffle
  • The Van Jets: The rock quartet releases the beast
  • Lees online
Neem een abonnement