De Spotify-lijst van J. Bernardt

Len Buggenhout
© BRUZZ
05/10/2017

Als frontman van het succesvolle Balthazar is Jinte Deprez wel al wat gewoon, maar ook met zijn soloproject J. Bernardt weet de zanger vele muzikale harten in binnen- en buitenland te veroveren. Toch wordt zijn uitverkochte show in de AB vrijdag naar eigen zeggen een hoogtepunt in zijn najaarstournee. Wij vroegen hem naar zijn favoriete platen voor een Shortlist.

Met J. Bernardt neemt Deprez afstand van de klassieke gitaren en de samenzang die het geluid van Balthazar zo herkenbaar maken. In de plaats daarvan brengt hij “eigentijdse, minimalistische R&B met lichte elektronica- en soulinvloeden”, zoals de Ancienne Belgique de klank van debuutalbum Running Days omschrijft.

Dat de zanger nu met zijn tour – die hem later nog naar onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Polen brengt – ook halt houdt in de Brusselse concerttempel, maakt hem gelukkig. “Voor elke artiest is en blijft de AB een ijkpunt dat bepaalt of je goed bezig bent of niet”, zegt Deprez. “Na verloop van tijd krijg je als muzikant een cliché parcours van clubs en zalen die je afwerkt. De AB zal daarin altijd een hoogtepunt zijn, ook voor ons. En al zeker nu het concert sold out is.”

Met Brussel zelf heeft Deprez verder geen band, net omdat hij te weinig in de hoofdstad komt. “Ik ben hier zelf een toerist”, bekent hij. “Maar als puber heb ik enkele heel mooie concerten gezien in de AB en ben ik veel gaan feesten en drinken in de cafés in de buurt. Dus er bestaat geen twijfel dat de concertzaal ook mijn favoriete plek is.”

Stijlbreuk
Tijdens het uitverkochte concert – dat je dankzij BRUZZ Live integraal zal kunnen volgen op onze website – hoopt Deprez het publiek vooral uit te nodigen zijn dansschoenen aan te trekken. “We zijn al een tijdje aan het toeren. Ik denk dat de mensen wel zullen horen dat we de set daardoor al hebben kunnen uitdiepen. Ik ben er echt van overtuigd dat wij in vorm gaan zijn. Hopelijk kunnen we van de bezoekers hetzelfde zeggen, want hier in België vergeten de mensen vaak hoe afhankelijk je als artiest bent van wat zij jou geven.”

Naar aanleiding van zijn show selecteerde Deprez ook zijn twaalf favoriete platen (speel zijn volledige Shortlist onderaan af). Daartussen zitten enkele te verwachten namen zoals Nick Cave, The Knife en Leonard Cohen, maar ook Amy Winehouse, Kraftwerk en Son Lux duiken op. Een keuze die zijn eclectische muzieksmaak goed weergeeft, maar ook niet geheel verwondert als je de stijlbreuk tussen Balthazar en J. Bernardt in gedachten houdt.

Ook Pomrad kreeg niet geheel toevallig een plekje in zijn lijst. Live wordt J. Bernardt immers bijgestaan door Adriaan Van de Velde (het brein achter de band) en Klaas De Somer (drummer bij Pomrad en Tourist LeMC).

De selectie van Jinte hoor je vrijdag ook de hele dag op onze radio!

> J.Bernardt, vr. 6/10 in de AB en live op BRUZZ 98.8 en BRUZZ.be vanaf 20 uur met een preshow met Lisa Smolders

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni