Fotografieproject Recyclart wijzigt toch naam na klacht

De klacht van het Museum van de Fotografie in Charleroi heeft indruk gemaakt, want Recyclart geeft zijn gelijknamige fotografieproject een andere naam. Voortaan zal het kunstencentrum de Belgische fotografen in de kijker zetten onder de naam Fuseum van de Motografie.

Recyclart geeft zich gewonnen na het juridische getouwtrek waarmee het Charleroise Musée de la Photographie dreigde. Het fotografieproject ‘Museum van de Fotografie van Brussel’ heet voortaan het ‘Fuseum van de Motografie’. “Dit wil geenszins zeggen dat we het eens zijn met de eisen en de claims van het museum van Charleroi”, klinkt het in een persbericht. “Recyclart vindt dat ze de benaming Museum van de Fotografie van Brussel mag gebruiken. Maar op dit moment heeft Recyclart noch de nodige financiële armslag noch de zin om een proces hierrond te voeren.”

Het kunstencentrum blijft desondanks strijdvaardig. “We zijn meer dan ooit van oordeel dat het in het belang van de fotografie, van de museumwereld en van de cultuur in het algemeen is om een publiek debat te voeren rond dit dispuut”, klinkt het nog. “Uit drang naar transparantie. Uit aversie tegen exclusiviteitsclaims die steeds ten koste van de artiesten zelf gaan.”

Dialoog niet mogelijk
Het fotografieproject is een initiatief van de Brusselse fotograaf Vincen Beeckman, die voor Recyclart werkt, net om de kunst dichter bij de mensen te brengen. De rondreizende expo wilde zowel ondergrondse als institutionele plekken aandoen zodat de foto’s en archieven door zoveel mogelijk mensen zouden worden bekeken.

Het Fuseum van de Motografie lijkt daar ook in te slagen, want op de eendaagse tentoonstelling in Recyclart deze zomer daagden verschillende honderden geïnteresseerden op. Toen al bleek dat het Waalse museum niet opgezet was met de naam, maar Recyclart heeft altijd gedacht dat ze er via dialoog wel uit zouden geraken. Vorige week bleek al dat dit niet het geval was, waarna de Belgische fotografengemeenschap een open brief publiceerde.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement