Geen BRXLBRAVO in 2011

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
07/07/2010
Er komt volgend jaar geen nieuwe editie van het Brusselse tweejaarlijkse kunstenfeest BRXLBRAVO. De organisatie verkent andere wegen om de samenwerking tussen Nederlands- en Franstalige kunstenhuizen in de verf te zetten.

B RXLBRAVO (niet te verwarren met Bravvo, de preventie-vzw van de Stad Brussel) is een soort voortzetting van het openingsweekend Open! Ouvert! van Brussel 2000, Culturele Hoofdstad van Europa. Dat weekend bracht overal in de stad een massa volk op de been. Bij vele kunstenhuizen leefde het gevoel dat die energie behouden moest blijven.

Het nieuwe festival, met als drijvende krachten het Brussels Kunstenoverleg en Réseau des Arts de Bruxelles, moest de samenwerking over de taalgrenzen tussen theaters, musea en dansgezelschappen tot uitdrukking brengen. Andere doelstellingen waren: een feestgevoel in de stad brengen, en de Brusselaars nieuwe ruimtes laten ontdekken.

Het kunstenweekend werd drie keer georganiseerd, in 2005, 2007 en 2009. Elke editie werd geëvalueerd, zegt Pablo Fernandez Alonso, voorzitter van de vzw BRXLBRAVO. "Er waren successen, elke editie trok tussen de dertig- en vijftigduizend bezoekers. Maar er waren ook tegenvallers: de lauwe interesse van de subsidiërende overheid bijvoorbeeld, en ook het feit dat we er nooit in geslaagd zijn om een echt feestgevoel in heel het gewest tot stand te brengen. Op sommige plekken lukte het wel; elders verdronk het evenement in de massa van stedelijke activiteiten."

Na elke editie was de vraag: doen we het opnieuw? Het evenement werd immers telkens met een tijdelijke ploeg en projectsubsidies georganiseerd. Al snel kwam het voorstel om het feest geografisch te beperken of terug te brengen tot een paar kunstdisciplines, maar dat werd afgewezen door deelnemende organisaties, voor wie het festival een gelegenheid was om een nieuw publiek aan te boren.

Na de laatste editie bleek dat, terwijl de kleinere cultuurhuizen en de organisaties aan de rand van de stad BRXLBRAVO absoluut nodig vonden, de grote spelers in het centrum vooral benadrukten dat het veel werk kostte en dat ze ook voor veel andere evenementen gevraagd worden. Voorts was de overheid nog minder enthousiast om te steunen. Fernandez: "We hebben toen opnieuw voorgesteld om het weekend te beperken: ofwel tot enkele ongebruikelijke plekken, ofwel tot een bepaalde route, een tramlijn bijvoorbeeld." Ook dit voorstel haalde het niet. "We kwamen er niet uit. Daarom heeft de vzw besloten geen editie in 2011 op poten te zetten en zich te bezinnen over de toekomst. Het cultuurlandschap is sinds 2000 flink veranderd. Er zijn inmiddels andere evenementen die de samenwerking tussen de kunsten­instellingen over de taalgrens heen tot uiting brengen, het project KVS-Théâtre National bijvoorbeeld. Voorts is er nu het Cultuurplan voor Brussel. We gaan kijken hoe wij in dat veranderende landschap passen."

Welke richting het dan zal uitgaan? Fernandez: "Wellicht gaan we ons meer concentreren op de zomer in Brussel en bijvoorbeeld voortborduren op het nieuwe zomerse Festival Kanal (met voorproefje in september 2010, HUB). Voorts gaan we werken rond cultuurcommunicatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni