Geen films op Anspach vóór 2011

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
06/08/2008
Geduld oefenen, er zit niets anders op voor de filmliefhebber met heimwee naar Kladaradatsch! Palace. Of - voor de iets oudere cinefiel - naar Pathé Palace. Er komt opnieuw een moderne arthouse-bioscoop in het gebouw aan de Anspachlaan, maar dat is niet voor morgen: ten vroegste in 2011. "Of zoiets."
D e tweetalige website www.lepalace.be is wél al klaar en doet watertanden. Een veelzijdig cinematografisch aanbod wordt in het vooruitzicht gesteld, met permanent nieuwe films en extra aandacht voor grote auteurs en nieuwe talenten uit de Belgische, Europese en internationale filmwereld. Vier zalen krijgen het nodige zit-, kijk- en luistercomfort. Bar, restaurant, winkel, tentoonstellingsruimte en een tweede ingang langs het Sint-Goriksplein maken het plaatje af. "We programmeren arthouse-film, maar met azijn vang je geen vliegen. Als we jonge mensen willen overtuigen om ons te verkiezen boven hun home cinema, dan moeten we attractief zijn," zegt Nicole La Bouverie van het consultancy-bedrijf Zenab. Ze vormt samen met de regisserende broers Dardenne, filmverdeler Eliane du Bois en filmproducent Patrick Quinet een tweetalige vzw die voor minstens twintig jaar het gebouw ter beschikking krijgt.

Het oude Pathé Palace werd gebouwd in 1913 door de architect Paul Hamesse in opdracht van Les Grands Palais d'Attraction Pathé Frères. Het eerste 'bioscooppaleis' van Brussel, met een capaciteit van 2.500 zitplaatsen, hield het uit tot 1973 toen Bauknecht erin trok om koelkasten te verstrekken. Het gebouw verkommerde, tot in 1999 Kladaradatsch! openging. De bio­scoop in het hartje van de stad veroverde veel harten, maar de groep ging eind 2000 failliet. Het gebouw werd in februari 2001 eigendom van de Franse Gemeenschap na een bitse strijd tussen Waals minister-president Hervé Hasquin en Vlaams minister Bert Anciaux. De Franse Gemeenschap legde vijf miljoen euro op tafel en investeerde nog eens een miljoen euro om de bioscoop om te bouwen tot tijdelijk onderkomen voor Théâtre National.

In september 2006 werd aangekondigd dat er weer een bioscoopcomplex zou komen. De eerste films werden beloofd tegen eind 2008. Dat blijkt nu een hopeloos optimistische inschatting. "De vzw beschikte niet over de middelen om de schetsen van de architect goed te keuren en het licht op groen te zetten voor een voorontwerp. Dat is nu gebeurd. Eind december, begin janua­ri hopen we ons dossier in te dienen bij de verschillende overheden om de nodige vergunningen te krijgen. Een groot probleem in Brussel is dat een bouwvergunning makkelijk een jaar op zich laat wachten. De echte renovatie kan dan in de loop van 2010 beginnen. Ons plan om in twee fases te renoveren, laten we vallen. Daar is geen tijd meer voor. Alles - ook de vierde zaal en extra ingang - zal in één keer gebeuren. De renovatie zal minstens een jaar in beslag nemen. Le Palace zal dus openen in 2011. Of zoiets," legt La Bouverie geduldig uit.

Het project is veel complexer dan gedacht. Zo was er wel een vergunning voor een tijdelijke exploitatie zoals voor Théâtre National of voor occasionele evenementen die er nog altijd plaatsvinden, maar dat is niet hetzelfde als een definitieve vergunning. En de bioscoop (brand)veilig en toegankelijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit, is niet de enige extra kopzorg. Het gebouwencomplex Palace is sinds 1997 gedeeltelijk beschermd. Alle plannen moet eerst voorgeschoteld worden aan de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen. "En daar kunnen ze niet lachen als we het idee van watergordijnen lanceren. Of neem nu de graffiti die de gevel net onder de haan ontsieren. Die moeten verwijderd worden, maar dat mag niet zomaar," zegt La Bouverie.

Ontoereikend

Een geluk bij een ongeluk is dat de vzw Le Palace nu meer tijd heeft om het financië­le plaatje rond te krijgen. De 3,6 miljoen euro van de Franse Gemeenschap is ontoereikend. "De renovatie kost ongeveer duizend euro per vierkante meter. Dat is héél redelijk voor een oud gebouw dat niet in goede staat is," zegt La Bouverie terwijl ze ook het bekende stankgebaar maakt.

Begin dit jaar klopte de vzw Palace aan bij het Hoofdstedelijk Gewest voor een bijkomende subsidie van 2.850.000 euro. Beliris wil dat geld geven op voorwaarde dat het gebouw eigendom wordt van een tweetalige overheid, zoals de Stad of het Gewest. De Franse Gemeenschap, die al fortuinen besteedde aan het gebouw, ziet dat niet zitten. In tegenstelling tot wat de vzw hoopte, blijkt het ook geen oplossing voor Beliris als de vzw het gebouw voor een lange periode in erfpacht krijgt van de Franse Gemeenschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni