Geen spijt: leven en liedjes van kleine Edith

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
10/01/2008
Toneelgezelschap De Vikingen blijkt zijn naam waardig. In alle onverschrokkenheid maakten ze een muziekvoorstelling over het leven en de liedjes van Édith Piaf, Geen spijt, voor kleuters nog wel! Al valt er geen noot te horen van onvergetelijke nummers als 'La vie en rose' of 'Non, je ne regrette rien'.

Édith Piaf was een klein vrouwtje met een grote stem. En met een bewogen leven. Ze werd opgevoed in een bordeel, had een dronken vader, en raakte zelf verslaafd aan drank en drugs. Allicht om de hartenpijn te verzachten, want Piaf werd iets te vaak verliefd op de 'verkeerde' mannen. Een biografie om meerdere larmoyante films mee te vullen. Zware kost ook voor kinderen die nog maar net de wieg zijn ontgroeid.

Maar Bo Spaenc, componist en drijvende kracht achter De Vikingen, is meer geïnteresseerd in de levenslust en het talent van dit kindvrouwtje: "Je hoeft niets van Piaf te weten of haar erin te herkennen om van dit stuk te kunnen genieten. Haar levensloop is een ruggengraat om een universeel verhaal te vertellen over hoop, doorzettingsvermogen en de kracht van muziek. Piaf heeft heel wat van haar tegenslagen kunnen kanaliseren via haar zangtalent, en daar gaat veel energie van uit. De vertelling is natuurlijk niet altijd even vrolijk, maar we willen de kleuters zeker niet teneergeslagen naar huis sturen!"

Er bestaat ook een prentenboekje van Paul Verrept met dezelfde titel. Wat was er eerst?
Bo Spaenc: Ze zijn een beetje samen gegroeid. Ik hou erg veel van het werk van Verrept, een mooie combinatie van heimwee en levensdrang. Bovendien wonen we vlak bij elkaar, dus zitten we al eens samen plannen te smeden. En we hebben dezelfde muzikale helden, zoals Piaf. Ik had een kleine theatrale oefening gemaakt en simultaan heeft Paul zijn boekje getekend en geschreven. Nadien hebben we samen aan een theaterscenario gewerkt en heb ik de muziek gecomponeerd.

Heb je je daarvoor gebaseerd op de beroemde chansons van Piaf?
Spaenc: Nee, helemaal niet. Er zit geen noot van Piaf zelf in, al zijn er wel veel korte liedjes. Soms klinkt het als een filmachtige soundtrack, om het verhaal te ondersteunen. Naar het einde toe krijgt het zelfs iets van een miniopera, want actrice Thais Scholiers is ook een zeer goede zangeres. Geert Waegeman en ik staan op de scène met heel veel kleine instrumenten, zoals orgeltjes, een mandoline, een gitaar, een viool, een minipiano...

Jullie spreken over beeldend muziektheater.
Spaenc: Het is een zeer intieme voorstelling geworden, alles speelt zich af op een speelvlak van 5,5 bij 5,5 meter. Ik weet uit ervaring dat kleuters dan veel makkelijker in het verhaal worden gezogen. Verder heeft de voorstelling ook een beetje een circusachtige sfeer; Piafs vader was een acrobaat. En soms spelen we met poppen (gemaakt door figurentheater De Maan, pj), ze stellen de kleine Édith en haar grootste liefde, de bokser Marcel Cerdan, voor. De wat naïeve tekenstijl van Paul Verrept zit er ook in verwerkt.


Je vorige kleuterproductie, De duikbadvisballerinaprinses, dateert al van vijf jaar geleden. Waarom heeft het zo lang geduurd?
Spaenc: Omdat ik inmiddels heel wat andere dingen heb gedaan: muziek geschreven voor andere producties, voor film en tv. Maar ik had heel goeie herinneringen aan die eerste voorstelling voor de kleintjes, dus ik wilde het graag opnieuw proberen. Ze zijn het meest eerlijke publiek dat er bestaat.

Geen spijt is een coproductie met CC Mechelen en Jeugd en Muziek Vlaanderen. Wat oudere kinderen kunnen tegelijkertijd gaan kijken naar Stand up drummer, een meespeelvoorstelling waarbij je mag experimenteren met elektronische muziek- en percussie-instrumenten van overal ter wereld.

:: Geen spijt van De Vikingen
wanneer: 13 januari om 15.00 uur - vanaf 4 jaar
waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel
tickets: 5/6/8 euro - Jeugd en Muziek Brussel - 02-507.83.40 - info@jeugdenmuziekbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni