Gewest viert verjaardag met Irisfeest: een overzicht

LBU
© BRUZZ
05/05/2017

Zaterdag en zondag viert het Brussels Gewest zijn 28ste verjaardag met het jaarlijkse Irisfeest. ’s Avonds wordt het Paleizenplein tweemaal omgetoverd tot een feestzaal in openlucht, maar er staat nog heel wat meer op het programma. Een overzicht.

ZATERDAG
Het hoogtepunt op zaterdag is ongetwijfeld de opendeurdag van de Europese instellingen. Geïnteresseerden kunnen de hele dag een kijkje nemen achter de schermen van de Europese Unie, onder meer in het gloednieuwe Europa-gebouw, in de vergaderzaal van het Europees Parlement en in het Huis van de Europese Geschiedenis (dat na een jarenlang hindernissenparcours eindelijk zijn deuren opent).

Ook enkele gemeenten worden traditiegetrouw in het daglicht gezet tijdens het Irisfeest. Zo kun je dit jaar in Anderlecht, Sint-Gillis, Molenbeek en Vorst verschillende verborgen plekjes ontdekken, al dan niet in groep en met een gids. Sommige van de te bezichtigen plaatsen zijn normaal afgeschermd voor het publiek, maar worden dit weekend uitzonderlijk opengesteld.

Zaterdagavond wordt het Paleizenplein omgetoverd tot een discotheek tijdens Electro Night. Vanaf 18.30 uur maken verschillende artiesten en muzikanten uit de elektronische scene, onder wie Felix Jaehn en DubVision, hun opwachting op het podium.

ZONDAG
Op zondag opent het Brussels Parlement traditiegetrouw zijn deuren voor het grote publiek. In de gebouwen en de tuin van het halfrond wordt er heel wat animatie voorzien, van stand-upcomedy over circusworkshops tot een heus Fête du Swing.

Tegelijkertijd nemen meer dan honderd Brusselse verenigingen het Warandepark in, waar ze zichzelf kunnen voorstellen. Organisaties uit de culturele, sportieve en erfgoedsector zullen in themadorpen aanwezig zijn. Tussendoor zorgen straatkunstkunstenaars voor spektakel.

Afsluiten doet het feestweekend op het Paleizenplein, met het uitzonderlijke concert België, dat zijn wij!. Een koor bestaande uit een zestigtal zangers met verschillende etnisch-culturele achtergrond zullen onder begeleiding van het Nationaal Orkest van België en samen met tal van bekende Belgische artiesten voor een uniek concert zorgen. Sandra Kim, Ozark Henry, Starflam en Natalia zijn slechts enkele van de muzikanten die er hun beste hits zullen komen brengen.

> Bekijk het volledige programma van het Irisfeest hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni