Europalia Koen Clement BRUZZ ACTUA 1583
© Bart Dewaele

Koning Filip en koningin Mathilde openen dinsdag om 16 uur samen met vicepresident van Indonesië Jusuf Kalla en zijn echtgenote het tweejaarlijkse festival Europalia. Dat richt zich vanaf 10 oktober tot 21 januari 2018 op het traditionele en het hedendaagse Indonesië met tentoonstellingen, muziek, podiumkunsten, literatuur en film.

Na een audiëntie met Indonesisch vicepresident Kalla op het koninklijk Paleis gaat het Belgische koningspaar samen met hun gasten naar het Paleis voor Schone Kunsten. Daar trappen ze samen Europalia Indonesië op gang met een bezoek aan de openingstentoonstelling Ancestors and rituals, die de heel bijzondere Indonesische voorouderverering bekijkt met topstukken uit het National Museum in Jakarta.

Vanaf 18 oktober loopt in Bozar een tweede tentoonstelling Power and other things. Daarin wordt een uniek beeld van de twee laatste, soms woelige eeuwen van de Indonesische geschiedenis gegeven. In La Boverie in Luik loopt er vanaf 25 oktober nog een derde tentoonstelling Archipel die de pioniersrol van Indonesië als maritieme natie onder de loep neemt.

In de programmering is er daarnaast ook nog veel aandacht voor literatuur, dans, podiumkunsten en een stevig muziekaanbod, met aandacht voor de traditionele Javaanse gamelan, maar ook hip-hop en elektronische muziek. Indonesië is met meer dan 300 etnische groepen, 6 godsdiensten en 726 talen enorm cultureel rijk en verscheiden. Het Aziatische land bekleedt met zijn 17.500 eilanden wereldwijd de derde plaats op gebied van biodiversiteit.

Weet je niet wat te doen op Europalia? In dit stuk vind je tips.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni