© Nalatenschap Michals Duane

Magrittejaar viert de Belgische surrealist van Brussel tot Knokke

LBU
© BRUZZ
17/05/2017

Op 15 augustus is het 50 jaar geleden dat René Magritte overleed. Zowel de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten als het Atomium zullen daarom dit jaar samen hulde brengen aan het Belgische kunsticoon, onder meer door verschillende tentoonstellingen. Maar het programma voor het Magrittejaar reikt nog verder, want ook de kustgemeente Knokke-Heist neemt deel aan de festiviteiten.

In de hoofdstad viert men Magritte in de eerste plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten met twee tentoonstellingen. Vooreerst opent er in oktober de grote overzichtstentoonstelling Magritte en de hedendaagse kunst. In deze expo worden kunstenaars samengebracht die sinds de jaren '80 de dialoog zijn aangegaan met werken van Magritte of zijn oeuvre als referentie hebben gebruikt om na te denken over beeldproductie en representatie.

Tegelijkertijd zal de thematische tentoonstelling Magritte en Marcel Lecomte lopen in de KMSK. Lecomte was schrijver, kunstcriticus en medewerker van de musea voor Schone Kunsten en bracht Magritte in contact Giorgio de Chirico, de man die de visie van de Belg op schilderkunst radicaal veranderde. Op deze expo zal onder meer onuitgegeven correspondentie tussen beide heren te zien zijn. Het Magrittemuseum zelf zal gedurende die tijd elke dag geopend zijn.

Het Atomium, dat andere Belgische icoon, brengt vanaf 21 september een jaar lang hommage aan de kunstenaar, door een interactieve expo met onder andere 3D-decorstukken die het surrealisme tot leven moeten wekken. Zo worden bezoekers op een niet alledaagse manier geconfronteerd met een aantal van de belangrijkste motieven uit de schilderijen van Magritte.

Virtual reality
Het andere zwaartepunt van het Magrittejaar ligt aan de kust, in Knokke-Heist, waar vier evenementen de 50ste verjaardag van zijn overlijden zullen vieren. Zo komt er tijdens de zomermaanden een grote bolhoed op het strand, waar geïnteresseerden het betoverende universum van de Belgische kunstenaar kunnen betreden dankzij een virtual reality tour. Ook kan het Magritte-fresco in het casino worden bezocht, en organiseert de stad een wandelzoektocht voor jong en oud.

"Dit land heeft vele grote schilders voortgebracht, maar zelfs in deze galerij der giganten staat René Magritte op eenzame hoogte", stelt Jeroen Overstijns, CEO van uitgeverij WPG, die de licenties van het oeuvre van Magritte beheert. "Onze twintigste eeuw is René Magritte, ons surrealisme is René Magritte, ons land is René Magritte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni