Nacht van de Sterren afgelast door slecht weer

© Belga
09/08/2017

De derde editie van de Nacht van de Sterren, die vandaag normaal tussen 22 en 24 uur in Brussel aan de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zou plaatsvinden, is vanwege de voorspelde bewolking en regen afgelast. De organisatie bracht de 700 ingeschreven deelnemers op de hoogte.

De regen en vooral de bewolking die voorspeld worden, maken een observatie van de sterrenhemel en vooral de vallende sterren onmogelijk. Daarom besliste de organisatie om de Nacht van de Sterren tussen de koepels van de Sterrenwacht te annuleren.

"We willen het enkel organiseren als de mensen er echt iets aan hebben, maar door de bewolking en de regen zou dat niet het geval geweest zijn. Het is ook te gek dat we ze voor niets de verplaatsing laten maken", zegt Anne-Lize Kochuyt van het Planetarium van de KSB.

Rond deze periode in augustus is de kans op het zien van vallende sterren altijd groter door de gunstige positie van de Perseïden-meteorenzwerm. De aarde draait nu door de stofwolk van de meteoren, waardoor er veel meer stofdeeltjes in onze atmosfeer komen. Wanneer die deeltjes opbranden, laten ze een lichtspoor achter dat we kennen als vallende ster.

Toch kunnen de fans van de sterrenhemel komend weekend nog vallende sterren spotten. Onder meer op zaterdag en zondag bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen tijdens hun Midzomersterrennachten. De weersvoorspellingen zien er dan beter uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni