Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren krijgt een grondige facelift. Plannen voor de renovatie waren er langer, maar nu zijn die ook concreet. De bouwvergunning is ingediend en het ontwerp van architect Stéphane Beel is klaar. Prijskaartje: 70 miljoen euro.

In 2013 wordt het museum zelf aangepakt, maar eerst komt er een nieuw onthaalpaviljoen. "De blikvanger van het project zal het nieuwe museum zijn, met zijn nieuwe inhoud en zijn moderne presentatie," zegt directeur Guido Gryseels. "Omdat het een beschermd monument is, komen de nieuwe infrastructuurbehoeften zoals restaurant, shop, modern onthaal, auditorium, conferentiezaal in een nieuw gebouw."

Het nieuwe onthaalpaviljoen zal volledig uit glas bestaan. Architect Stéphane Beel staat in voor de plannen. Hij wil vooral de relatie tussen het museum en het park niet uit het oog verliezen. "Er zijn een aantal functies zoals het restaurant die ervan kunnen profiteren dat het entreepaviljoen zich in het park zelf bevindt," zegt Beel. "Wie door het park wandelt maar misschien niet naar het museum gaat, kan zo zien dat de mensen daar tafelen of een drankje nuttigen, met zicht op het park én het museum."

Het glazen gebouw moet ook in balans zijn met het oude, majestueuze museumgebouw. "De nieuwbouw mag niet te groot of te klein zijn. Als het te klein is, is het te nederig en zou het geen goede partner zijn voor het museum. Is het te groot dan zou het musuem overschaduwd worden en dat is absoluut de bedoeling niet, want het museum als gebouw is prachtig."

Om extra tentoonstellingsruimte te creëren, zijn het museum en het onthaalpaviljoen ondergronds verbonden. "De bezoeker zal zijn ticketje kopen in het onthaalpaviljoen," zegt Guido Gryseels. "Vervolgens komen ze in een ondergrondse gallerij met twee grote tentoonstellingszalen en auditoria hebt. Daarna komt de bezoeker terecht in de kelders van het museumgebouw. Daar worden het museum en Midden-Afrika voorgesteld. Boven zal je kunnen kiezen uit verschillende parcours."

De renovatie kost 70 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni