Record Store Day viert tiende editie in twintig Brusselse platenzaken

Voor de tiende keer al zet Record Store Day de onafhankelijke platenwinkels in de kijker, met optredens en dj-sets. Met twintig deelnemende platenzaken in Brussel is het aanbod groter dan ooit.

Record Store Day ontstond in 2007 om de onafhankelijke muziekwinkels op een positieve manier in het daglicht te zetten, op een moment dat de verkoop van fysieke exemplaren van albums en singles in vrije val was. Tien jaar later staat de verkoop nog steeds op een laag pitje en tracht de muziekindustrie een nieuw verdienmodel op poten te zetten met streamingdiensten.

Wat het intussen wel opmerkelijk goed doet, is de verkoop van vinylplaten. Dit is ook zichtbaar in het straatbeeld, want het afgelopen jaar openden in de hoofdstad maar liefst vier nieuwe platenzaken de deuren. Meer dan ooit willen deze winkels ook een plek zijn waar liefhebbers nieuwe muziek kunnen ontdekken en beleven. Zo stelde Zwangere Guy zijn album Zangerschapsverlof Vol.3 onlangs voor in Crevette Records in de Marollen.

Showcases
Record Store Day belooft meer van dat: in de twintig deelnemende platenzaken in Brussel staat heel wat op het programma. Er zijn optredens en live dj-sets, en op sommige plaatsen worden ook speciale releases of andere evenementen voorzien.

In de gebouwen van Pias, in het centrum van Brussel, zijn er een hele dag optredens gepland. Onder meer Daan, Stef Kamil Carlens en Sophia zullen er in de loop van de namiddag showcases geven. Afsluiten kunnen de feestvierders ’s avonds in de Bonnefooi, waar Onda Sonora de hele nacht vinylplaatjes zal draaien.

Een overzicht van alle deelnemende zaken is te vinden op de website van Record Store Day.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement