Schaarbeek krijgt eerste feministische café van Brussel

© Schaarbeek.be

Het eerste feministische café van Brussel opent eind deze maand de deuren. Charlotte Chatelle en Amandine Chatelain zijn de sterke vrouwen achter Le Poisson sans Bicyclette. “We willen een café openen van vrouwen, maar voor iedereen. Alleen voor het vinden van bier en wijn binnen ons concept hebben we veel moeite moeten doen”, bekent Charlotte in Het Laatste Nieuws.

In het Huis van de Vrouw in Josafatstraat in Schaarbeek gaat op het einde van de maand het eerste feministische café van Brussel open. Van woensdag tot zondag kan je er terecht voor een hapje, drankje en culturele activiteiten.

“We hadden het gevoel dat op café gaan vooral een mannelijke bezigheid is. Alles is er op maat van de man afgesteld: het bier, de inrichting, het voetbal op televisie. Weinig vrouwen voelen zich thuis in zulke kroegen.”

Alles in het teken van de vrouw
De initiatiefneemsters zijn van plan om daar verandering in te brengen. In Le Poisson sans Bicyclette zal dan ook alles in het teken van de vrouw staan. Zo zullen er concerten plaatsvinden met alleen vrouwelijke bandleden, worden er films geprojecteerd van vrouwelijke regisseurs en is de drank- en spijskaart voornamelijk vrouwelijk getint.

”Op vlak van lectuur, poëzie en muziek is het niet moeilijk om een vrouwelijke inslag te vinden”, zo vertellen de twee sterke vrouwen aan Het Laatste Nieuws. “Ook op sportvlak worden de vrouwensporten meer en meer gemediatiseerd. Die zullen we dan ook op groot scherm uitzenden.”

“We hebben wel gemerkt dat het voor vrouwelijke artiesten moeilijk is om een plek te vinden waar ze kunnen optreden. Met ons bescheiden podium hopen we voor hen een oplossing te bieden.”

Mannen welkom
Hoewel het een feministisch café is, zijn mannen wel degelijk welkom. “Dit is een open plek waar iedereen met elkaar in discussie kan gaan”, verduidelijkt Charlotte. De feestelijke opening van het café is voorzien op woensdag 27 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement