Strandjutten voor de Indianen

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
14/10/2004
De fietsenhandelaar Carlos Venegas is een plaatselijke beroemdheid. De flamboyante Chileen herstelt de twee- en driewielers van half Brussel, is actief in het verenigingsleven, geeft een cursus 'Hoe onderhoud en herstel ik mijn fiets' aan kinderen en wil een fietsmuseum in het leven roepen. En nu komt er in de Schepenzaal van het Schaarbeekse gemeentehuis een tentoonstelling van zijn beeldhouwwerk.
Met zijn oeuvre, waarvoor hij vooral werkt met recyclagemateriaal, wil hij het wedervaren van de inheemse bevolking van Amerika belichten. Venegas verklaart zijn interesse vol vuur: "In Chili leefden voor de kolonisatie zowat een miljoen Mapuches. Van alle Zuid-Amerikaanse volkeren hebben zij zich het langst verzet tegen de Spaanse overheersing, tot in 1700. De hoofdstad Santiago werd tot tweemaal toe door de indianen heroverd. Hun legendarische leiders werden verkozen na wekenlange wedstrijden. De eindproef bestond erin zo lang mogelijk overeind te blijven met een enorme boomstronk op de schouders. De winnaar hield het soms twee dagen en twee nachten vol. Toen ik in het midden van de jaren zeventig, als opstandig student sociologie, in de gevangenis werd gegooid door het regime van Pinochet, heb ik daar Mapuches ontmoet. Ongelofelijke figuren."
"Nog in 2000 werden duizenden indianen 'verplaatst' om een stuwdam te bouwen. Spanje heeft het hazenpad gekozen, maar onze Grote Buur in het Noorden koloniseert ons op een nog veel ingrijpender manier."

Driften kanaliseren
Venegas is een autodidact, maar hij is wel beïnvloed door Brancusi en Picasso en vooral door de zogenaamde 'primitieven'. Hij heeft een hekel aan synthetische materia­len; hout en metaal vindt hij 'edel'. Aan de kust en in rivieren zoekt hij boomwortels en wrakhout. Die uitgeloogde, bizarre vormen transformeert hij tot maskers en figuren. De combinatie metaal-hout verrast.
Het gaat hier zeker niet om een verkoopstentoonstelling. "Mijn bedoeling is veeleer dat de bezoekers zelf creatief aan de slag gaan in plaats van tv te kijken of hun vrouw te slaan," zegt de beeldhouwende fietsenhandelaar.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 13 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni