Tekenaar Philippe Geluck stopt met cartoon 'Le Chat'

EVC
© brusselnieuws.be
21/01/2013
De in Franstalig België en Frankrijk zeer populaire tekenaar Philippe Geluck stopt met zijn cartoon ‘Le Chat’. Op 23 maart verschijnt zijn laatste humoristische cartoon in Le Soir.

Een dag eerder is het precies dertig jaar geleden dat zijn eerste cartoon verscheen over de de anti-held Le Chat, een grijze kat met lange puntige oren en een grote neus. Die draagt dan wel een maatpak en heft typisch menselijke trekjes, gaat graag op café en bestuurt een voertuig.

In Franstalig België is de wekelijkse stripserie Le Chat (De Kat) zeer populair en één van de bestverkochte Belgische stripreeksen. In 2008 verkocht Le Chat in Frankrijk alleen al 320.000 exemplaren.

Behalve in Le Soir verschijnt de serie ook in de bladen VSD en l'Illustrée. Ook daar is 23 maart de laatste verschijningsdag.

Geluck zegt na dertig jaar meer tijd voor zichzelf te willen. Hij wil ook niet meer gebonden zijn aan een wekelijkse deadline.

Geluck verschijnt ook geregeld in de Franse talkshow On a tout essayé op France 2.

In 2009 werd hij geëerd met de Kroonorde door koning Albert II. Sinds 2011 is Philippe Geluck als lemma opgenomen in het woordenboek Petit Larousse.

Met een paar forse uitspraken tegen het Vlaams nationalisme schuwt Philippe Geluck op communautair vlak de controverse niet.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni