Twee eeuwen bewogen Indonesische geschiedenis in Bozar

© KITLV Leiden

De tentoonstelling Power & Other Things, die vanaf woensdag in Bozar te bekijken valt, verkent de laatste twee woelige eeuwen aan Indonesische geschiedenis. ‘Hoe Indonesië omgaat met hedendaagse thema’s als islamisering, racisme, de rol van de vrouw komt ook aan bod’, zegt curator Dirk Vermaelen. ‘Daarmee bieden we een niet-westerse perspectief op die ook voor ons erg relevante thema’s.’

Power & Other Things verwijst naar een zin uit de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring, waarin de eerste Indonesische president eist dat "de kwesties rond de overdracht van macht enzovoort gewetensvol en zo snel mogelijk worden behandeld".

Opgebouwd rond de werken van 21 Indonesische en westerse kunstenaars verkent de expo de recente bewogen geschiedenis van de grootste eilandenarchipel ter wereld.

Daarbij is de invloed van 450 jaar Nederlandse kolonisering alomtegenwoordig. Curator Charles Esche zegt dat de expositie “probeert in het reine te komen met de misdaden van het kolonialisme”. Die politieke instelling loopt als een rode draad door de expo, die heen en weer springt in de tijd en ruimte en onderling verbanden legt.

Het MAS en Afghaanse vluchtelingen
Zo heeft het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen hét machtssymbool van het Indonesische Batakvolk in zijn bezit. Het werd geroofd door een Nederlandse officier en leeft ter plekke nog altijd verder in de  mondelinge overlevering. Een Australische kunstenaar werkte met Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen in kampen in Indonesië, opgericht door de Australische overheid. Zij maakten samen video-interviews en een grote installatie, te zien in de Bozar.

Power & Other Things biedt een soms duizelingwekkend beeld van de enorme diversiteit van de archipel, en hoe gebeurtenissen uit heden en verleden sterk met elkaar verweven zijn.

> Power & Other ThingsBozar, 18 oktober t.e.m. 21 januari 2018. Andere activiteiten tijdens Europalia Indonesië vind je hier

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Koningspaar opent Europalia Indonesië

news 1507622400
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement
Lees ook