PSK januari 2014
© Michiel Plaizier

Verloren gewaande plannen van Horta ontdekt

© brusselnieuws.be
02/07/2014

In de archieven van bouwbedrijf Blaton zijn maar liefst tweeduizend verloren gewaande plannen en schetsen van architect Victor Horta gevonden. Er zitten ook tekeningen tussen van andere grote namen zoals Henry van de Velde.

Het archief van Blaton kwam recent in handen van de vzw Archives d'Architectures Moderne (AAM), bericht Le Soir. Bij het uitpluizen van alle stukken stootte men op een hele reeks schatten, waaronder een groot aantal verloren gewaande plannen van Horta. De meester van de Brusselse art nouveau had zijn persoonlijk archief vernietigd bij zijn dood in 1947. Maar nu blijkt dat Blaton een pak ontwerpen zorgvuldig heeft bewaard. In de collectie zitten onder meer de originele plannen voor het Paleis voor Schone Kunsten, dat aanvankelijk veel groter zou worden.

Daarnaast stootte de vzw ook op werk van andere architecten, zoals een plan voor een voetbalstadion in Antwerpen van Herny van de Velde en een ontwerp van Alexis Dumont en Marcel Van Goethem om de Citroëngarage aan IJzer om te bouwen tot een appartementsgebouw.

AAM hoopt volgend jaar een tentoonstelling te organiseren en een boek te publiceren met de beste vondsten uit het archief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni