Waaier aan disciplines op het Brussels Volksfestival

De Volksuniversiteit van Anderlecht, de Ancienne Belgique, de Pianofabriek en Espace Magh organiseren dit weekend 19 en 20 mei een festival met een missie. Het Brusselse Volksfestival wil alle Brusselaars samenbrengen en de culturele rijkdom van de volkse buurten van Brussel in de kijker zetten. Arno is de peter van het multidisciplinaire festival, dat een mix is van muziek, theater, film en straatspektakels.

Het Brusselse Volksfestival is op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei aan haar tweede editie toe, maar de Volksuniversiteit van Anderlecht ziet het dit jaar heel wat grootser. Waar vorig jaar het festival hoofdzakelijk in de Kuregemwijk in Anderlecht plaatsvond, spreidt het festival zich dit jaar ook uit over het centrum van de stad (Ancienne Belgique en Espace Magh) en Sint-Gillis (Pianofabriek).

Het Volksfestival wil meer zijn dan een louter entertainend evenement. Het is ook een manier om een andere kant te tonen van wijken die niet altijd positief in de media komen, aldus de organisatie. 

Met het Brusselse Volksfestival hopen we ontmoetingen en gesprekken mogelijk te maken tussen mensen die hun eigen territorium – letterlijk én figuurlijk – bijna nooit verlaten. Door de culturele rijkdom van de volkse buurten van Brussel in de kijker te zetten, willen we hen laten zien dat die ‘anderen’ ook een bron van inspiratie kunnen vormen, en niet alleen een onoverbrugbaar verschil”, zegt Soumaya Mettioui, directrice van de Volksuniversiteit van Anderlecht.

Brede waaier aan disciplines
Gedurende twee dagen staan er zo ruim 60 culturele activiteiten op het programma, verspreid over een tiental locaties in de hoofdstad en in samenwerking met 33 partnerverenigingen. Het programma omvat een brede waaier aan disciplines zoals concerten, fanfares, tentoonstellingen, filmprojecties, theaterstukken, straatspektakels, workshops en zelfs een slam conferentie.

Een van de blikvangers is het Brusselse Volksorkest, een gelegenheidsorkest van amateur- en professionele muzikanten met uiteenlopende achtergronden. Zij worden bijgestaan door de wereldvermaarde Portugese pianiste Maria João Pires.

Het festival heeft met muzikant Arno en vrijwilligster Esther ook echte Brusselaars als peter en meter. Zij namen speciaal voor de gelegenheid samen met lokale muzikanten een nieuwe versie op van Arno’s bekend nummer ‘Brussels’. De clip vind je hieronder.

> Het Brussels Volksfestival, 19-20/05. Het volledige programma vind je hier.

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement