Wat te doen op autoloze zondag?

In het derde weekend van september blijven traditioneel alle deux chevaux en andere gemotoriseerde vervoersmiddelen op stal voor de autoloze zondag. Ook dit jaar is het hele Brussels Gewest daarom afgesloten van 9.30 tot 19 uur voor in- en uitgaand verkeer. De vrijgekomen ruimte biedt plaats aan heel wat uitzonderlijke activiteiten. Een overzicht.

Met de Week van de Mobiliteit, waarvan de autoloze zondag op 17 september het hoogtepunt is, wil de overheid ons doen nadenken over ons verplaatsingsgedrag en ons sensibiliseren ook voor andere vervoerswijzen dan alleen de auto te kiezen. Net daarom is het hele (versterkte) net van de MIVB en van De Lijn binnen Brussel gratis op autoloze zondag.

Geïnteresseerden kunnen dan ook een kijkje nemen achter de schermen van de MIVB, want de openbaarvervoermaatschappij zet zondag de deuren open van de remise Jacques Brel in Molenbeek voor het publiek. De stelplaats telt vijftien sporen en biedt zo plaats aan honderd metrostellen. Ook 172 bussen vinden er onderdak. Zowel de onderhoudshal, de hefstand, een metrostuurpost als het bandenatelier kunnen worden bezichtigd.

Sport en cultuur
In de stad Brussel bevindt het centrum van de festiviteiten zich in en rond de voetgangerszone. De Zot Day, die extreme sporten in de schijnwerpers plaatst, biedt de hele dag demonstraties van en initiaties in skaten, BMX’en, springstelten en slacklinen aan tussen de Beurs en de Brouckère.

De AB organiseert het gratis openluchtfestival Global Street Sounds in de Steenstraat. Op het programma staat Turkse folk van Altin Gün, Colombiaanse psychedelische rock van Meridian Brothers en Afrobeat en voodoo funk van de Togo All Stars. Daarnaast gooien ook de Beursschouwburg en Bronks hun deuren voor het eerst na het zomerreces weer open voor sneak previews van theatervoorstellingen en allerhande workshops.

In de Vlaamsesteenweg is er het hele weekend een rommelmarkt, die deel uitmaakt van het buurtfeest en traditioneel veel volk lokt. Nieuw is wel het performance kunstproject Barumbara, waarbij verschillende kunstenaars uit allerlei disciplines samenwerken en inspiratie halen uit de wijk.

Twee eeuwen fiets
Aan het Poelaertplein verrijst een heel dorp in het teken van de 200ste verjaardag van de fiets, inclusief een expo over de geschiedenis van het vervoersmiddel en een tweedehandsmarkt. In de namiddag vindt er ook een parade plaats: een fietstocht van 10 kilometer doorheen het gewest waar alle stalen rossen – jong en oud – aan kunnen deelnemen.

Dansen op een plek waar normaal alleen maar auto’s passeren? Dat kan op de jaarlijkse secret party, die intussen al niet meer zo geheim is: verschillende dj’s zullen het beste van zichzelf geven op het kruispunt aan de Naamsepoort. Liefhebbers van trage nummers en slows kunnen in de namiddag dan weer in het Warandepark terecht voor een Slow Party. "Traag is ook plezant", zo luidt de boodschap die staatssecretaris Bianca Debaets daarmee wil meegeven aan de Brusselaars en bezoekers.

Gemeenten
Ook in de andere gemeenten is de autoloze zondag het ideale moment om activiteiten op poten te zetten. In Jette zal pastoor Dirk na de zondagsmis alle fietsen en fietsers zegenen, waarna het feest doorgaat op het Kardinaal Mercierplein met onder andere initiaties hoverboard en segway, een behendigheidspiste en een stand om fietsen te laten graveren.

In Elsene vindt zondag de allereerste BXL Bakfietsparade plaats. Deze start om half vier op het Londenplein, waar de hele namiddag de tweewieler gevierd wordt op het gratis fietsfeest Festi Velo, en komt een uur later aan het Justitiepaleis aan. Tegelijkertijd lanceert de gemeente een nieuwe toeristische stadskaart Elsene by bike, te verkrijgen aan de infostand op het Heilig-Kruisplein aan Flagey.

Wat er elders nog georganiseerd wordt in het gewest, is makkelijk terug te vinden op de website van Mobilmix.

Car Free Sunday. 17/09, 9.30 > 19.00, hele gewest

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement