Zahava Seewald
© Bart Dewaele

Zahava Seewald over de Dag van de Joodse Cultuur

Ella Van Craen
© Brussel Deze Week
26/08/2015

Binnenkort viert Europa weer haar Dag van de Joodse Cultuur. Zondag 6 september kan je het Joodse erfgoed in Brussel komen ontdekken aan de hand van verschillende activiteiten. Zahava Seewald is zangeres van Joodse muziek en conservator van het Joods Museum en leidt ook dit jaar het evenement in goede banen.

In heel Europa staat de Dag van de Joodse Cultuur in het teken van eenzelfde thema. Hoe zit het dit jaar?
Zahava Seewald: “Dit jaar draait alles rond ‘Bruggen’, een thema dat heel ruim wordt opgevat. Op 6 september willen we een brug slaan tussen verschillende culturen, tussen traditie en moderniteit, zelfs tussen man en vrouw, arm en rijk, tussen blinden en zienden… Zo wordt er bijvoorbeeld een theatervoorstelling op poten gezet over een gemengd koppel waarvan de vrouw joodse is en de man moslim. Daarnaast krijgen de mensen ook de kans om het Kerkhof van Dieweg te bezoeken, waar Joden naast niet-Joden begraven liggen, armen naast rijken. Als museum in de diaspora is het onze taak om een brug te slaan naar ons publiek dat hoofdzakelijk niet-Joods is.”

Hoe kijkt Brussel aan tegen het Jodendom en de Joodse cultuur?
Seewald: “Brussel is een diverse stad waar cultuur een belangrijke rol speelt. Brusselaars tonen interesse voor cultuur in het algemeen en staan ook open voor andermans cultuur. Met het groot aantal musea in Brussel is er natuurlijk een enorm cultureel aanbod. De interesse in de Joodse cultuur mag hier dan wel niet zo groot zijn als in Amsterdam, Berlijn of New York, maar met haar specifieke karakter en de Joodse gemeenschap die haar best doet om open en dynamisch te zijn denk ik dat het Joodse erfgoed zeker zijn plaats kent in Brussel.”

Mogen mensen zich verwachten aan een reis terug in de tijd?
Seewald: “Er is aandacht voor de Joodse geschiedenis en het traditionele, maar daarbij wordt ook steeds de link gelegd met de eenentwintigste eeuw. Zo geven twee jonge choreografen een workshop collectieve dans waarin traditionele Israëlische dans en moderne dans elkaar ontmoeten. Ook tijdens het concert van ensemble Altland wordt een hedendaagse interpretatie gebracht van Joodse muziek. Het thema keert altijd terug: de kloof tussen traditie en moderniteit wordt overbrugd.”

Maak op 6 september kennis met het Joodse culturele erfgoed op verschillende plaatsen in Brussel. Alle activiteiten en toegangen zijn gratis. Raadpleeg het programma op www.new.mjb-jmb.org.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni