Beursschouwburg wil gelijkvloers helemaal omgooien

© Saskia Vanderstichele
| De Beursschouwburg moet opener worden aan de voorzijde.

De Beursschouwburg laat bestuderen hoe het volledige gelijkvloers kan hertekend worden. "Onze bezoekers verliezen de weg al aan de voordeur."

De Beursschouwburg lanceert een haalbaarheidsstudie die moet onderzoeken hoe de ruimtes op het gelijkvloers beter kunnen ingedeeld worden. Het kunstenhuis wil zichzelf op die manier zichtbaarder maken naar de buitenwereld. “De drempel moet letterlijk en figuurlijk omlaag”, klinkt het in de oproep tot kandidaatstelling, die samen met de bouwmeester wordt verspreid.

De denkoefening is nodig omdat de instelling de voorbije jaren fors gegroeid is, zegt directeur Tom Bonte aan onze redactie. “Ons publiek is de voorbije jaren verdrievoudigd en dat geldt ook voor het aantal activiteiten, dat van 150 per jaar naar circa 500 is gegaan. Daardoor stoten we op de grenzen van het gebouw.”

1507 ABC Tom Bonte

Dat de Beurs al 15 jaar na de vorige, zeer ingrijpende verbouwing alweer aan vernieuwen denkt, heeft volgens Bonte ook te maken met ontwerpfouten.

“De vorige renovatie heeft de problemen opgestapeld”, geeft Bonte toe. “Dit was de eerste grote opdracht voor B-Architecten en dat zie je. Zo verliezen onze bezoekers al van aan de voordeur de weg. We hebben dus dringend nood aan een doordacht circulatieplan.”

De directeur geeft ook mee dat de wisselende directies - met soms veranderende eisen - het de architecten zeker niet makkelijk maakten. 

De interne straat, die Ortsstraat met Karperbrug verbindt, is nog een pijnpunt. “We verliezen hier veel kostbare vierkante meters door het enorme volume lucht, dat moet anders.”

Kleine Vooruit

De studie moet er ook een ontwerp opleveren dat de Beursschouwburg meer naar de straat opent. “Zodra het mooi weer is, komt nu geen kat meer naar het café omdat dat een donker hol is. Ik ben ervan overtuigd dat we het café aan de voorkant moeten steken om zo meer een open huis te worden. Dit huis heeft de potentie van een kleine Vooruit, maar het komt er niet uit.”

Het nieuwe ontwerp moet zo meteen ook inspelen op een veranderend stadscentrum, waar de voetgangerszone voor een nieuwe dynamiek zorgt.

De Vlaamse en Brusselse overheid financieren de studie, waarvoor 50.000 euro wordt uitgetrokken. “Geld voor een echte verbouwing is er nog niet, maar dat de politiek geld uittrekt voor de studie stemt hoopvol”, aldus Bonte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?