Chris Dercon gaat Grand Palais in Parijs leiden

© Dazaifu89 via Wikipedia
| Chris Dercon in het Museum voor Moderne Kunsten in Istanboel in 2015.

Chris Dercon komt vanaf 1 januari aan het hoofd van de Parijse tentoonstellingshal Grand Palais. De Lierenaar, even in beeld bij Kanal, moet de gerenommeerde kunsthal aan de Champs-Élysées door een grootscheepse renovatie loodsen.

De Franse regering keurde het mandaat van vijf jaar woensdag goed. De Belgische kunsthistoricus had eerder al zijn sporen verdiend bij het Museum Bojmans van Beuningen (BVB) in Rotterdam, het Haus der Kunst in München en de Tate Modern in Londen.

In 2017 kwam Dercon aan het hoofd te staan van de Volksbühne in Berlijn, maar dat draaide uit op een mislukking. Na minder dan een jaar dienst gooide hij de handdoek. Dercons korte en woelige periode als intendant werd er overschaduwd door veel kritiek en een bezetting van het theaterhuis. 

Grand Palais is met 2 miljoen bezoekers per jaar een van de grote culturele trekpleisters van de Franse hoofdstad. Het instituut kijkt aan tegen een grootscheepse restauratie van 436 miljoen euro, die in 2020 begint. Twee jaar lang zullen er geen tentoonstellingen te zien zijn.

Dercon was ook even in beeld bij het Brusselse kunstencentrum Kanal, maar door zijn drukke agenda in Berlijn kon hij niet op de bestuursvergaderingen aanwezig zijn. Na drie gemiste zitting werd zijn zitje in de raad van bestuur overgedragen aan BOZAR-directeur Paul Dujardin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?