De Keersmaeker en Van Hove maken ‘West Side story’

© Anne Van Aerschot
| Anne Teresa De Keersmaeker, bekend van haar dansgezelschap Rosas en dansschool PARTS, maakt voor het eerst een nagelnieuwe choreografie voor de musical West Side Story van Leonard Bernstein.

Regisseur Ivo Van Hove en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker maken een nieuwe versie van de Amerikaanse klassieker West Side Story voor het New Yorkse podium. Het is de eerste keer dat er een nieuwe choreografie voor de musical wordt gecreërd in de VS sinds de première van het meesterwerk in 1957.

De musical West Side Story, een musicaladaptatie van het Shakespeare-stuk Romeo en Julia, ging in première op 26 september 1957. Het stuk van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein op tekst van onder andere musicalgenie Stephen Sondheim, krijgt een Belgische update.

De Vlaamse regisseur Ivo Van Hove, die al langer actief is in de New Yorkse theaterwereld, neemt het stuk onder handen. Hij werkt daarvoor niet alleen samen met zijn partner Jan Versweyveld, maar heeft ook de Brusselse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker gevraagd om een nieuwe choreografie voor het stuk te maken.

Nieuwe choreografie

Het Amerikaanse publiek gaat zo voor het eerst sinds de première in '57 een nieuwe choreografie zien van het stuk, dat wereldberoemd werd door de gelijknamige film uit 1961.

In de musical strijden twee rivaliserende bendes voor het zeggenschap over een arme wijk van New York. De rivaliteit wordt dramatisch wanneer Maria, lid van de Puerto Ricaanse bende The Sharks, verliefd wordt op Tony, lid van de gezworen vijand The Jets. 

Het stuk krijgt de zegen van de erfgenamen van de oorspronkelijke makers. "Het stuk gaat over liefde die door haat wordt vernietigd. En dat is even relevant vandaag als toen," zegt Jamie Bernstein, dochter van de componist.

Overweldigd

In het blad The Hollywood Reporter reageert De Keersmaeker: "Ik was wat overweldigd en in het begin misschien ook wel wat bang. Maar Ivo’s geloof dat we dit samen kunnen, trok me over de streep."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?