Onrust bij medewerkers Kaaitheater over mogelijke fusie

01_kaaitheater-hr-_c_-danny-willems.jpg
© Danny Willems
© Danny Willems

Kaaitheater-dramaturge Esther Severi reageert geschrokken op berichten over een mogelijke fusie tussen haar theater en dansgezelschap Rosas. Het theater noemt de conclusies van Severi te voorbarig.

Woensdag werd een open brief van Severi gepubliceerd door Rekto Verso. Ze richt zich daarin indirect tot het bestuur van het Kaaitheater en dansgezelschap Rosas. Severi stelt zich vragen bij een mogelijke fusie tussen Rosas en het Kaaitheater. Anne Teresa De Keersmaeker van Rosas had in een interview met De Standaard laten verstaan dat er gesprekken tussen haar en het Kaaitheater over een mogelijke samenwerking liepen.

Severi vraagt zich af of een fusie tussen het Kaaitheater en Rosas het DNA van het theater niet fundamenteel zou veranderen. “Het Kaai is altijd een plek geweest waarvan de identiteit steeds opnieuw gevormd wordt door een waaier aan kunstenaars die het huis (tijdelijk) bewonen”, schrijft ze. “Dat één kunstenaar een huis overneemt of de meest prominente plaats gaat innemen, zowel ruimtelijk als op papier, valt misschien nog te verantwoorden in structuren als stadstheaters, maar binnen een kunstencentrum tart dit elke logica.”

Te voorbarig

Zowel de raad van bestuur van het Kaaitheater, dat nog op zoek is naar een nieuwe algemeen en artistiek coördinator, als Rosas reageerde al op de brief van Severi. Beide doen dat ook op Rekto Verso en noemen de conclusies van Severi voorbarig. Beide partijen ontkennen niet dat er gesprekken lopen, maar verklaren dat deze verkennend van aard zijn.

De raad van bestuur stelt bovendien dat het, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe algemeen en artistiek coördinator, dergelijke grote beslissingen nog niet wenst te nemen. “Wij, de Raad van Bestuur, hebben van in het begin van de gesprekken geopteerd om samen met de nieuwe coördinator alle toekomstige wegen voor het huis open te laten.”

Rosas nodigt Severi uit voor een toelichtend gesprek: “Bij het lezen van deze tekst denken wij dat eerst en vooral een gesprek nodig is met Esther Severi. We nodigen haar daartoe uit, en het staat haar vrij om iedereen mee te brengen van wie ze het opportuun vindt dat hij/zij ook onze bezorgdheden uit eerste hand wil vernemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?