Theater in Ganshoren brengt gebarentaal op het podium

© GC De Zeyp

Kukunor, zo heet de allereerste theaterproductie van Sign&soundtheater De Zeyp. Een bijzondere voorstelling, want in Ganshoren spelen dove acteurs met gebarentaal naast sprekende personages.

Zo is de theatervoorstelling toegankelijk voor verschillende theaterliefhebbers. "De twee personages worden elk door een dove en een horende acteur gespeeld", zegt Ivo Peeters van GC de Zeyp. "Maar het is niet zo dat ze elkaar gewoon dubbelen. Zie het als twee verschillende facetten van iemands persoonlijkheid."

De teksten in gebarentaal en gesproken taal zijn wel zo goed als identiek. Op die manier begrijpen alle toeschouwers het volledige verhaal. "Ik gebruik het woord doventheater niet graag. Het is tweetalig theater. In Vlaamse gebarentaal en in het Nederlands."

Fins voorbeeld

Kukunor is gebaseerd op een stuk van de Finse theatermaker Eero Enqvist, een bekende naam in het doventheater. "Enqvist zal er op de première bij zijn, maar Dahlia Pesssemiers (de regisseuse red.) heeft het Nederlandstalige stuk wel grotendeels herschreven."

De Zeyp hoopt later ook met het stuk door Vlaanderen te trekken. "We hebben al belangrijke contacten gelegd. Er ligt nog niets vast, maar het ziet er veelbelovend uit."

De trailer voor het tweetalige theaterstuk.

KUKUNOR 29 & 30/9, GC De Zeyp

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?