Theaterreggiseur Romeo Castellucci palmt dit najaar Brussel in

De Italiaanse theaterregisseur Romeo Castellucci staat dit najaar in de spotlights in Brussel. Met nieuwe werken voor zowel De Munt, als Bozar en Kanal, is hij deze herfst de rode draad door het Brusselse culturele seizoen.

Een operaproductie, een caravaggistisch kunstwerk, een performance-installatie, en een carte blanche in Cinematek. Romeo Castellucci is van vele markten thuis. In al te veel details wou de kunstenaar bij een persmoment in museum Kanal nog niet treden. "Het belangrijkste element voor de toeschouwers is de verrassing, dus die wil ik jullie niet ontzeggen."

Toch is het zeer duidelijk: Castellucci is big in Brussels. Na zijn passages op het Kunstenfestivaldesarts en twee geslaagde operaproducties in De Munt, sloegen de verschillende culturele partners nu de handen in elkaar voor een herfst vol Castellucci.

"Het is niet alleen een samenwerking tussen de federale cultuurhuizen." benadrukte Muntdirecteur Peter de Caluwe. "Ook regionaal bouwen we bruggen met het gewest, in de vorm van Kanal."

Het belang van locatie

Castellucci mag dan wel de rode draad zijn, toch zijn de verschillende projecten zeer uiteenlopend. Dat komt volgens de regisseur door de verschillende setting waarin ze gecreëerd worden. "Ik hecht veel belang aan de locatie van mijn producties. Het werk in Bozar is echt bedoeld als voorkamer voor de tentoonstelling en de productie in Kanal houdt rekening met de geschiedenis van het gebouw, aan de dokken."

Voor het zover is, mag De Munt het Castellucci-najaar aftrappen. De regisseur stak de overbekende Mozartopera Die Zauberflöte in een nieuw jasje. De Caluwe had ook nog goed nieuws voor iedereen die naast een ticket greep. Er komt een extra voorstelling op 4 oktober, die tickets zijn later deze week te koop.

DIE ZAUBERFLÖTE 18/9 > 4/10, De Munt
HISTORY OF OIL PAINTING 10/10 > 13/1, Bozar
LA VITA NUOVA 28/11 > 2/12, KANAL - Centre Pompidou

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?