'We are not afraid of the dark' van Tine Van Aerschot

© Els van Riel
Tine Van Aerschot heeft een verleden bij het STUK en het Klapstuk-festival in Leuven. Ze werkte ook samen met Meg Stuart, Christine De Smedt en Davis Freeman voor ze aan eigen werk begon.

In november 2009 creëerde Van Aerschot haar tweede theatermonoloog, Triple trooper Trevor trumpet girl, met de Canadese actrice Tracy Wright. Enkele weken na de première werd Wright ziek en ongeveer zes maanden later stierf ze aan pancreaskanker. In die maanden zijn de twee toch blijven samenwerken.

We are not afraid of the dark was de optimistische strijdkreet waarmee ze aan deze voorstelling begonnen. Tine Van Aerschot: "We wisten dat Tracy maar een stukje zou kunnen meegaan, maar ze wou actief blijven. We hebben in die maanden een aantal georganiseerde gesprekken gehad over alles wat met angst te maken heeft. Dat leverde een hele hoop materiaal op, maar we hadden afgesproken dat het geen voorstelling zou worden over haar of over haar ziekte. Na haar overlijden en een periode van rouw ben ik dus verder gegaan. Ik ben veel beginnen lezen en ben op residentie geweest in Newfoundland in Canada. Daar ging ik ook op zoek naar verhalen over dood en angst in andere omstandigheden, andere landen en andere tijden. Vooral verhalen in die nogal ruige streek van Newfoundland - de wereld van kleine vissers, mensen in de mijnbouw, mensen die op expeditie gingen om de 'noordelijke route' te vinden. In die verhalen kom je overeenkomsten tegen, dezelfde ervaringen en gewaarwordingen. Die kruispunten waren interessant om naast elkaar te zetten en te vermengen. Mooi in het verhaal van Tracy was de manier waarop ze ondanks de tragedie van de realiteit kon omgaan met haar eigen vergankelijkheid. Ook in andere verhalen komt de onvoorstelbare kracht naar boven van die omgang met de naderende dood of de eigen tegenspoed. Daar dichtbij mogen zijn is eigenlijk een ongelooflijk geschenk."

De Amerikaanse actrice Diane Gaidry meandert in deze nieuwe meerstemmige monoloog tussen de verschillende verhalen, in de hoop dat empathie bij de toeschouwers een kleine verschuiving in hun denken kan veroorzaken.

We are not afraid of the dark (EN)
wanneer: 1 > 3 maart 2012 om 20.30 uur
tickets: €10/12
--------------
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
 • Cultuurcentrum Zinnema: 'Wij zijn een voorbeeld voor de sector'
 • Photo News: 'Iedere dag sturen we duizenden foto's de wereld rond'
 • De 20km wordt 40: 'Elke deelnemer is een verhaal'
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Nilüfer Yanya: Reinde des Nuits
 • Art Brussels: an invitation you can't refuse
 • Hydrogen Sea: een nieuwe plaat voor het klimaat
 • Fritland: Quand Zenel Laci quitta la friterie pour la scène
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement