BIFFF 2019 zonder grote gasten maar met 97 genrefilms

© BIFFF
| BIFFF trok vorig jaar zo'n 58.000 bezoekers.

Het Brussels International Fantasy, Fantastic, Thriller and Science-fiction Filmfestival (BIFFF) presenteerde donderdag zijn programma, gasten en jurysamenstelling. Het festival loopt van 9 tot en met 21 april in Bozar.

Er wordt nog met een grote naam gesproken over zijn aanwezigheid op BIFFF 2019, zoveel wilde de organisatie donderdagmiddag nog wel kwijt tijdens de jaarlijkse persvoorstelling. Meer hints werden er niet gegeven. Opnieuw iemand van het niveau van oscarwinnaar Guillermo del Torro strikken, die vorig jaar een masterclass kwam geven, blijkt niet eenvoudig.

Het zal de fans van de genrefilm niet direct deren, want de programmatie lijkt wederom spek naar hun bek. 97 fantasy, fantastic, thriller en science-fiction films zullen worden vertoond tussen 9 en 21 april in Bozar. Daaronder tien wereldpremières, elf internationale en tien Europese. De films komen van over de hele wereld.

Programmatie

Met name de Scandinavische films zijn goed vertegenwoordigd in Bozar volgende maand. The Unthinkable en The Quake zijn twee namen die de organisatie aankondigt onder het kopje extremisme. Ook Go Home, I’m Back (beide van Italiaanse makelijk), Take Point (Koreaans) en The Dead Ones (Amerikaans) vallen in die categorie.

BIFFF 2019
De affiche van BIFFF 2019.

Verder worden Level 16, Rock Steady Row en Aniara met gepaste trots door de organisatie aangekondigd. Andere bekende internationale films zijn Hellboy, The Beach Bum, Pet Sematary, Iron Sky 2 (The Coming Race), Greta, Assassination Nation, Dragged Across Concrete en Little Monsters. Van Belgische bodem komen onder meer The Room, Play or Die, Extra Ordinary en The Hole in the Ground.

In de jury zit onder meer Hong-Jin Na, wiens films The Chaser, The Murderer en The Wailing op het festival te zien zullen zijn. De Zuid-Koreaan heeft zijn sporen verdiend met zo’n 60 internationale filmprijzen en zijn film The Chaser was voor het BIFFF in 2008 de reden om een nieuwe thrillercompetitie in het leven te roepen.

Udo Kier treedt dit jaar toe tot de Ridders van de Orde van de Raaf, een genootschap dat het BIFFF zelf in het leven riep. Vorig jaar viel regisseur Guillermo del Torro die eer ten deel. Kier is een Duitse acteur die op BIFFF 2019 te zien is in Iron Sky 2 (The Coming Race).

Randactiviteiten

Naast de 97 films omvat de 37ste editie van het festival ook tal van randactiviteiten. Zo is er de zombierun Zombifff op zaterdagavond 13 april, een fantasymarkt op 17 april, een bodypaintwedstrijd op 21 april, een make-upwedstrijd op 19 april en een vampierenbal op 20 april.

Afgelopen jaar trok BIFFF zo'n 58.000 bezoekers. Het volledige programma is terug te vinden op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?