Dertig cipiers van gevangenis Berkendael in quarantaine

Na zes positieve coronatesten bij cipiers in de vrouwengevangenis van Berkendael, zijn dertig cipiers in quarantaine geplaatst, door de interne contacttracing van de lokale directie. Eén gedetineerde is in preventieve isolatie geplaatst in afwachting van een coronatest na een mogelijk hoogrisicocontact met een besmette cipier.

"De gevangenis is een weerspiegeling van de maatschappij en dat voelen we in Brussel", zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. Dertig cipiers in quarantaine in Berkendael, dat heeft gevolgen voor de 81 vrouwen en twee kinderen die er zitten. Er is geen bezoek, geen enkele vorm van activiteit. Berkendael heeft donderdagnamiddag wel wandeling en krijgt vrijdag ondersteuning van de Civiele Bescherming. "De komende dagen kennen we hopelijk een afbouw van de quarantaine bij het personeel."

Sint-Gillis

In de gevangenis van Sint-Gillis zijn 150 van de 368 cipiers afwezig door ziekte of quarantaine. "Sinds half augustus zien we dat gedetineerden die in voorlopige hechtenis worden genomen (Sint-Gillis is een arresthuis, red.), steeds vaker positief testen", vertelt Van De Vijver. "De laatste zes weken hadden we twintig positieve testen bij de inkomende gedetineerden. Dat is een vijfde van het totaal aantal positieven in de hele pandemie, namelijk honderd."

De vleugel van de werkende gedetineerden in Sint-Gillis met onder meer de keuken en het atelier, is in quarantaine geplaatst na twee positieve gevallen. Alle 150 gedetineerden zijn er getest, van wie nog drie extra positief. Ondertussen is de quarantaine in de vleugel in kwestie opgeheven. "Door de stakingen en het gebrek aan personeel zitten de 858 gedetineerden 24 uur per dag op cel, zonder bezoek of wandeling", zegt Van De Vijver. "Dat is erger dan tijdens de lockdown, want toen was er nog wandeling in bubbels en tewerkstelling mogelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?