Vijf agenten gewond na controle van foutparkeerder in Molenbeek

ADD
© BRUZZ
20/09/2021
Updated: 21/09/2021 12.39u

Vijf agenten van de politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Sint-Agathe Berchem, Ganshoren) zijn in Molenbeek gewond geraakt na een politiecontrole. Het politieteam wilde een autobestuurder controleren, maar hij verzette zich en ging de agenten te lijf met een autokrik. Dinsdag vorderde het parket een onderzoeksrechter.

De feiten vonden maandagvoormiddag omstreeks 10 uur plaats ter hoogte van de Gentsesteenweg/Alphonse Vandenpeereboomstraat. "Drie agenten van de motorbrigade voerden een klassieke politiecontrole uit en wilden een autobestuurder controleren", vertelt de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) Rachid Barghouti aan BRUZZ.

Foutgeparkeerd

Volgens het parket stond de bestuurder verkeerd geparkeerd op de Gentsesteenweg. Bovendien waren de boorddocumenten van de wagen niet in orde. Toen de agenten dat vaststelden, weigerde de man verdere medewerking. Er werd bijstand gevraagd, maar wanneer de andere agenten ter plaatse kwamen, stelde de autobestuurder zich agressief op.

"Hij ging de agenten te lijf met een autokrik", beschrijft Barghouti. De man schopte bovendien naar de politieagenten en nam vervolgens de vlucht. "De anti-diefstalbrigade die als versterking kwam heeft de bestuurder uiteindelijk een beetje verderop kunnen onderscheppen, in de Gentsesteenweg, richting Zwarte vijvers", vervolledigt parketwoordvoerster Sarah Durant.

Vijf agenten arbeidsongeschikt

Drie agenten werden zwaargewond - met verwondingen aan de hand, de knie en het hoofd - afgevoerd naar het ziekenhuis. Een van hen - een vrouwelijke collega - viel tijdens het incident op haar hoofd en verloor het bewustzijn. Nog eens twee andere agenten zijn lichtgewond. In totaal zijn er vijf agenten arbeidsongeschikt verklaard, aldus het parket maandagavond.

De bestuurder van het voertuig werd ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Burgemeester Moureaux veroordeelt het incident op Twitter. “Ik ben enorm verontwaardigd en hoop dat de gerechtelijke overheden dit ernstig nemen. Dit soort agressie tegen politiemensen mag niet ongestraft blijven. Er was geen enkele aanleiding voor deze zinloze uitbarsting van geweld."

Intussen regent het vanuit alle hoeken van de samenleving verontwaardigde reacties op het incident. Volgens Vincent Houssin van politievakbond VSOA wordt de handhaving in Brussel steeds moeilijker. “Sommige buurten worden werkelijk gedomineerd door enkele bendes. Niet alleen de hulpdiensten zijn daarvan de dupe, maar ook de bewoners lijden onder deze onveilige situaties."

Houssin benijdt de "99 procent van de Brusselaars die het goed voorheeft met de samenleving" niet en wijst op het gebrek aan politieke daadkracht. "Het zijn in eerste instantie natuurlijk de daders die verantwoordelijk zijn voor hun daden", aldus de VSOA-ondervoorzitter. "Maar de Brusselse overheid draagt ook een enorme verantwoordelijkheid. Zij slaagt er niet in oplossingen te formuleren."

Lik-op-stukbeleid

"Elke agent die deze schrijnende beelden ziet, voelt zich meteen rotslecht", treedt ACV-secretaris Joery Dehaes zijn collega bij. "Enkele individuen in Brussel hebben problemen met gezag. En agenten zijn met hun uniform en opdrachten de gezagsdragers bij uitstek. Zulk uitschot keert zich dan tegen ons. Het doet me wel plezier dat er zoveel mensen meteen een helpende hand boden aan de agenten. Dat bewijst dat het om een kleine groep van individuen gaat die het voor de grote groep verpest."

Dehaes pleit in dit soort gevallen voor een lik-op-stukbeleid. "Ik hoop maar dat de verdachte niet vroeger thuiskomt dan de agenten die hem opgepakt hebben", aldus de ACV-secretaris. "Ik hoop dat het parket de nodige stappen zet om meteen een vervolging tegen deze man in te stellen. Dat is het enige sterke signaal."

Onderzoeksrechter gevorderd

Dinsdag heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid ten aanzien van politieambtenaren, ongewapende weerspannigheid, bedreigingen door gebaren of zinnebeelden met een aanslag op personen waarop een criminele straf is gesteld.

De onderzoeksrechter beschikt over een termijn van 48 uur na de vrijheidsberoving om een beslissing te nemen betreffende de verdachte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni