Politie werkt met steekproeven voor reizigerscontroles in Brussel-Zuid

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 27 januari 2021

Wie naar het buitenland wil reizen, moet sinds woensdag een verklaring op eer bij zich dragen als bewijs dat die reis essentieel is. Plezierreizen zijn verboden. De federale politie is aanwezig in het treinstation van Brussel-Zuid om die formulieren te controleren. "We werken met steekproeven", klinkt het.

Voor reizigers die met de Eurostar vertrekken, is de controle onvermijdelijk. Daar wordt iedereen gecontroleerd. "We doen controles bij zowel de vertrekkende als aankomende passagiers. Voor de Eurostar is dat 100 procent. Voor andere treinen zijn het steekproeven", zegt woordvoerster Jana Verdegem van de federale politie.

Een precies percentage van de controles kan de politie er niet op plakken. De voorbije weken konden zij ongeveer 80 procent van alle terugkerende reizigers controleren. Wie terugkeert naar ons land, moet nog altijd een PLF-formulier kunnen voorleggen en in sommige gevallen een negatieve coronatest.

Geen extra patrouilles

Voor de controles van de vertrekkende passagiers zet de politie geen extra manschappen in. "We herorganiseren onze ploegen die de afgelopen weken al controles van terugkeerders deden in het Zuidstation", zegt Verdegem. "We zetten nu dus geen extra patrouilles in."

Een BRUZZ-reporter ter plaatse kon woensdag vaststellen dat alle vertrekkende passagiers gecontroleerd werden. Dat is mogelijk omdat er nu minder mensen op reis vertrekken dan de voorbije weken.

Wie toch naar het buitenland moet reizen voor essentiële redenen, kan de verklaring op eer downloaden op de website info-coronavirus.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?