Verzadiging dreigt voor 4G-netwerk in Brussel

Updated: 08-03-2021 - 18:40

In Brussel dreigen de 4G-netwerken voor mobiele telefonie en data al dit jaar overbelast te geraken. Dat blijkt uit een studie van de telecomregulator BIPT, die verwijst naar de strengere stralingsnormen in het Brussels gewest.

Het BIPT bestudeerde de risico's op verzadiging van de 4G-netwerken in Brussel, Luik en Antwerpen tegen 2022. In de hoofdstad blijkt het risico veruit het grootst. In Antwerpen is er maar in enkele wijken een gemiddeld risico dat de netwerken het begeven onder het stijgende dataverkeer, en in Luik zal de situatie enkel in sommige stadswijken gespannen zijn.

In verschillende Brusselse wijken dreigen dit jaar tijdens piekmomenten al moeilijkheden om al het 4G-verkeer verwerkt te krijgen, met een minder goede dienstverlening voor de gebruikers tot gevolg. "De situatie wordt kritischer naarmate de tijd vordert, want in 2022 wordt bijna een derde van de 4G-cellen van de stad geassocieerd met een gemiddeld of hoog verzadigingsrisico", luidt het in de studie.

Het BIPT zegt dat in het bijzonder het centrum van Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Elsene, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Schaarbeek en Laken een aanzienlijke impact dreigen te ondervinden tijdens piekuren.

De nieuwe 5G-technologie zal op termijn in Antwerpen en Luik helpen om de verwachte verkeerstoename aan te kunnen. Voor Brussel zal de komst van 5G volgens de telecomregulator geen positieve invloed hebben zolang de stralingsnormen ongewijzigd blijven. De norm in Brussel geldt immers voor alle technologieën en frequentiebanden samengeteld. In Vlaanderen en Wallonië is dat per operator en per technologie.

N-VA dringt aan

"Ik wijs minister Maron er al langer op dat de stralingsnormen een tikkende tijdbom zijn voor ons gewest", reageert Brussels fractieleidster Cieltje Van Achter (N-VA). "Een verzadigd 4G-net leidt tot grote vertragingen en in het ergste geval tot het uitvallen van ons netwerk. Dat creëert frustraties bij de burger en heeft ook een gigantische impact op de competitiviteit van onze stad en onze bedrijven."

De N-VA'ster blijft er op aandringen om de stralingsnormen aan te passen zodat 5G wel mogelijk is in de hoofdstad. "De situatie wordt kritischer naarmate de tijd vordert, want in 2022 wordt bijna een derde van de 4G-cellen van de stad geassocieerd met een gemiddeld of hoog verzadigingsrisico", luidt het in de studie.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?