Vorig jaar meer dan duizend geweldfeiten tegen Brusselse politie

© PhotoNews

Het geweld tegen Brusselse politieagenten nam vorig jaar toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Brusselse politiezones. In 2020 zijn er in totaal 1.039 feiten van geweld gerapporteerd in het hele Gewest. Dat zijn er 14 procent meer dan het jaar ervoor.

Die cijfers deelt minister-president Rudi Vervoort (PS) mee als antwoord op een schriftelijke vraag van Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

In vijf van de zes Brusselse politiezones werden in 2020 meer feiten van geweld tegen hun agenten vastgesteld dan in 2019. Enkel in de politiezone Montgomery daalde het aantal feiten licht, van 77 naar 74.

In de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene nam het aantal vastgestelde feiten toe van 300 in 2019 naar 364 in 2020, een stijging met een vijfde. Ook in de zone Brussel-Noord gaat het om een stijging met bijna een vijfde (18 procent): van 124 feiten in 2029 naar 146 in 2020. Voor alle politiezones geldt wel dat de stijging minder uitgesproken is als je de feiten vergelijkt met 2018. Dan gaat het in totaal om 7 procent meer vastgestelde feiten in 2020, ten opzichte van 2018.

Bianca Debaets bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

Bianca Debaets noemt de cijfers zorgwekkend. “Geweld tegen politiediensten is onaanvaardbaar, dat kan niet genoeg benadrukt worden”, zegt Debaets. “We krijgen met de regelmaat van de klok te horen dat veiligheids- en hulpdiensten aangevallen worden tijdens interventies, of soms zelfs bewust in de val gelokt worden. Ik merk dat de regering een te afwachtende houding aanneemt in dit dossier, zoals wel vaker in issues omtrent veiligheid. Nochtans is deze situatie niet langer houdbaar.”

Preventie- en veiligheidsplan

Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt het probleem heel ernstig te nemen. "Voor ons is geweld tegen politiediensten zeker prioritair, daarom hebben in ons vijfjarenplan voor preventie en veiligheid al verschillende actiepunten opgenomen", zegt zijn woordvoerster Zeynep Balci. Zo krijgt de brandweer alvast bodycams en bekijkt het Gewest hoe ze dat verder kan uitbreiden naar politiediensten. Dat was onder meer een aanbeveling uit de parlementaire commissie over de relatie tussen burger en politie.

"We moeten de cijfers wel breder bekijken", zegt Balci. “Er is geweld in twee richtingen. We nemen dit probleem ernstig, maar het is een even ernstig probleem dat er soms geweld van de ordediensten naar de burger toe bestaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?