Adecco opnieuw veroordeeld voor discriminatie

Uitzendbedrijf Adecco is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor discriminatie. De consulenten in drie Brusselse kantoren weigerden, op vraag van bedrijven, werknemers van allochtone origine. Volgens de socialistische vakbond is het arrest een belangrijk signaal in de strijd tegen discriminatie.

Werkzoekenden van allochtone origine stootten begin 2000 bij Adecco in Brussel jarenlang op een gesloten deur. Op vraag van tientallen bedrijven maakten ze geen enkele kans bij drie Brusselse uitzendkantoren. Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat adecco in de fout is gegaan. In 2009 werd het bedrijf door de rechtbank van eerste aanleg ook al veroordeeld.

Een waarschuwing voor de sector, zegt de advocaat van de socialistische vakbond. "Er wordt een effectieve sanctie van 25.000 euro opgelegd", zegt advocaat Jan Buelens. "Uitzendkantoren en ondernemingen zijn nu gewaarschuwd dat ze vervolgd kunnen worden als ze zich schuldig maken aan racisme."

Adecco hanteerde intern de code BBB, naar het koeienras Blanc Bleu Belge, dat aangaf dat een klant alleen Belgische kandidaten wenste.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?