Kunstenfestival Pilar in het teken van fluïde identiteiten

Het festival Pilar neemt naar halfjaarlijkse gewoonte een actueel thema onder de loep. Met muziek, theater, debat en een expo wordt dit keer onze meervoudige identiteit laagje per laagje gedecontstrueerd. Organisator Gijs Ieven licht het programma toe.

De Belgische zangeres Sylvie Kreusch cureert de openingsavond en nodigt de beloftevolle Belgische bands Uma Chine en Lo-lee-ta uit. Ook de andere concertavonden zet Pilar in op nieuw bloed. Zo is er bijvoorbeeld Peenoise, het indiepopgroepje rond de drie zonen van actrice Marijke Pinoy, dat zijn debuutalbum 'Forevergem' komt voorstellen.

Houd met artiesten Ruby Grace, Chibi Ichigo en EMY de vinger aan de pols van een uit zijn voegen barstende generatie jong vrouwelijk talent. Bekijk ter voorbereiding van de extravagante avond rond schlagerdisco van cultkaalkop-met-snor Willy Organ misschien ook de nieuwe clip van softcore-­performancekunstenaar Dolly Bing Bing. 'Kusje', een samenwerking met de New Yorkse queer producer ABSRDST, is een verrassend internationaal klinkende knipoog naar FAKA en FKA Twigs.

Maar dé ster van deze editie van Pilar ASAP is de veelzijdige Caribisch-Amerikaanse auteur en activiste Audre Lorde. Ook de Antwerpse choreograaf Jan Martens en de Iraans-Brusselse kunstenares Nazanin Fakoor tonen met respectievelijk 'Passing the Bechdel test' en de immersieve installatie 'Rainbow' hun kijk op onze meervoudige identiteiten.

Op de slotavond met onder anderen Jaouad Alloul en Lisette Ma Neza wordt ten slotte ook de top drie van de essaywedstrijd Hooray for the Essay! bekendgemaakt.

Pilar 15/10 > 27/11
VUB

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?