In elke gemeente moet tenminste één derde van de schepenen vrouw zijn. Dat staat in een ordonnantievoorstel dat dinsdag werd besproken in het Brussels parlement. CD&V, SP.A en Open VLD willen dat de maatregel niet geldt voor de Nederlandstalige schepen.

Ruim twintig jaar geleden werd wettelijk vastgelegd dat minstens één derde van de kandidaten op de kieslijst een vrouw moest zijn. Die wet stelt niet vast op welke positie de vrouw in kwestie staat. Dat betekent dat, hoewel vrouwen goed vertegenwoordigd zijn binnen de partijen, dit niet altijd zichtbaar is in de schepencolleges. Zo heeft de gemeente Schaarbeek op dit moment slechts één vrouwelijke schepen, Adelheid Byttebier (Groen), en zijn er in het hele gewest maar twee vrouwelijke burgemeesters: Françoise Schepmans (MR) in Molenbeek en Dominique Dufourny (MR) in Elsene.

Een ordonnantievoorstel van Groen, Ecolo en MR moet daar verandering in brengen. De verdeling van ten minste één derde vrouw geldt in die ordonnantie ook voor het schepencollege. CD&V, SP.A en Open VLD zijn het daar in principe mee eens, maar voegen er nog een amendement aan toe: ze willen dat de voorwaarde niet geldt voor de Nederlandstalige schepen. In een situatie waarbij de Nederlandstalige schepen een man is, terwijl een vrouw wordt gezocht, zou dat de bijzondere positie van de toegevoegde schepen in de knel kunnen brengen.

Rugzak met geld
De Lille denkt dat die vrees ongegrond is, en de Franstaligen voldoende inspanningen zullen leveren om het verschil recht te trekken door een vrouwelijke kandidaat naar voren te schuiven. "De Nederlandstalige schepen brengt een rugzakje met geld met zich mee via de Lombardakkoorden. De meeste gemeentes hebben dat hard nodig." Hij vindt het belangrijk dat de verdeling ook geldt voor de Nederlandstalige schepen. Een uitzondering maken zou de ordonnantie uithollen, omdat er dan alsnog schepencolleges kunnen ontstaan met een grote meerderheid mannen.

Om voor situaties zoals bovengenoemde een sluitende oplossing te zoeken, komt de commissie donderdagochtend opnieuw samen. Nadat er afspraken zijn gemaakt over de politiek-technische kant van het verhaal, kan de ordonnantie volgende week worden gestemd in het parlement. "PS, SP.A, CDH en Défi hebben gevraagd om de ordonnantie mee te ondertekenen," zegt De Lille. "Het ziet er naar uit dat we in principe een meerderheid zouden kunnen halen, al is het nog afwachten hoe ze reageren op het amendement."

Het is belangrijk dat de ordonnantie nu gestemd wordt, vindt De Lille: “We willen het voorstel een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen laten stemmen, zodat de partijen genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni