Onterechte terreurverdachte: ‘Hoe kan ik weer een normaal leven hebben?’

© BRUZZ
08/08/2017
Ook in:
nl fr

Fayçal Cheffou, de man die na de aanslagen van 22 maart even in de cel zat omdat de politie er verkeerdelijk vanuit ging dat hij 'de man met het hoedje' was, ondervindt meer dan een jaar later nog altijd hinder van de onterechte beschuldigingen aan zijn adres. Pas afgelopen maandag kreeg hij zijn spullen terug van de politie, maar niet alles is in oorspronkelijke staat. Enkele bezittingen heeft hij nog altijd niet terug.

Cheffou werd opgepakt na de aanslagen van 22 maart, omdat politie en parket dachten dat hij de "man met het hoedje" was, die gesignaleerd was op Brussels Airport en zijn bommen niet tot ontploffing heeft gebracht. Uiteindelijk bleek Cheffou onschuldig en kon de politie Mohamed Abrini identificeren als “de man met het hoedje”.

Toch was Cheffou op dat moment al gebrandmerkt als ontsnapte terrorist. Hij was in het verleden betrokken bij de coördinatie van het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark. Daar kwam hij ook in opspraak omdat hij zou geprobeerd hebben om mensen zonder papieren te ronselen voor extremistische groeperingen, al is het niet duidelijk hoe waarheidsgetrouw die beschuldigingen uiteindelijk waren.

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) noemde hem toentertijd op Twitter een "jihadgriezel".

Knus was het dan toch niet, zeker niet met zo'n extremistische jihadgriezel als 'medecoördinator' vh tentenkampje. pic.twitter.com/ov9mRYjjpu

— Theo Francken (@FranckenTheo) March 28, 2016


Gestapo
Bijna anderhalf jaar na de feiten kan Cheffou naar eigen zeggen nog altijd geen normaal leven leiden. “De Gestapo is terug van weggeweest”, schrijft hij in een Facebookbericht. De aanleiding is dat het gerecht het bevel heeft gegeven aan de politie om zijn in beslag gegeven spullen terug te geven. Die was hij al kwijt sinds 24 maart 2016.

Maar Cheffou is boos, omdat hij niet alles heeft teruggekregen. Onder meer enkele kledingstukken blijven in het bezit van de politie. Bovendien is hij niet te spreken over de staat waarin hij enkele bezittingen terugkreeg. Zo is de SD-kaart van zijn smartphone en de harde schijf van zijn computer verdwenen.

Later werd Cheffou nog twee keer opgepakt: één keer tijdens een reeks huiszoekingen waarbij de politie op zoek was naar een teruggekeerde Syriëstrijder. Ook toen werd hij snel vrijgelaten. Kort daarop werd hij verkeerdelijk herkend als verdachte van een valse bommelding in de Ancienne Belgique. Voor al die zaken diende Cheffou al klacht in bij de politie.

Cheffou staat nog altijd in verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, tot het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem is afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni