Marks & Spencer sluit winkel Guldenvlieslaan na anderhalf jaar

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 08/11/2016

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer is van plan haar enige Belgische winkel, in de Guldenvlies in Brussel, te sluiten. Die intentie heeft de groep op een ondernemingsraad bekendgemaakt. Bij Marks & Spencer in België werken 126 mensen.

Bij de opening van de winkel in mei 2015, na veertien jaar afwezigheid in België, stonden nog lange wachtrijen. Maar anderhalf jaar later wil Marks & Spencer de winkel al opnieuw sluiten.

Amanda Mellor, directeur van Marks & Spencer in België, legt uit waarom: “Reeds vanaf de opening voldeed de winkel in Brussel niet aan onze verwachtingen en de markt biedt weinig groeikansen. Ons aanbod blijft online beschikbaar voor klanten in het hele land. We gaan nu met onze collega’s in België in overleg en we zullen zorgvuldig luisteren naar hun reactie op ons voorstel.”

Marks & Spencer maakt een financieel woeilige periode door. CEO Marc Bolland is vertrokken en de nieuwe CEO, Steve Rowe, wil duidelijk schoon schip maken.

Franchise vs. eigen beheer
De keten heeft zowel winkels in eigen beheer als franchiseactiviteiten. Die franchiseactiviteiten leverden vorig jaar 97 miljoen euro winst op.

Het probleem zit hem bij de winkels in eigen beheer. In 10 verschillende markten leden die vorig jaar een verlies van 45 miljoen euro. Sommige van die markten noteren als ruim 5 jaar rode cijfers.

Volgens Marks & Spencer is dat vooral de wijten aan de kleinschaligheid van die winkels en het gebrek aan groeimogelijkheden.

En dus moeten de winkels in eigen beheer sluiten. Marks & Spencer sluit alle 52 winkels in eigen beheer in China, Frankrijk, Estland, Hongarije, Litouwen, Nederland, Polen, Roemenië en Slowakije.

Veertien jaar geleden vertrok Marks & Spencer ook al uit België toen de winkel in de Nieuwstraat sloot.

Werknemers
Hoe het nu verder moet met de werknemers van de Marks & Spencer op de Guldenvlieslaan is niet duidelijk. De 126 mensen zijn aangeworven via een overeenkomst de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

"Indien het voorstel uitgevoerd zou worden en zou uitmonden in ontslagen, dan is het onze prioriteit om een reeks effectieve maatregelen te nemen die onze medewerkers helpen om zo snel mogelijk een andere job te vinden", klinkt het bij Marks & Spencer.

Voor de werknemers komt het nieuws als een schok, zegt Yves Flamand van de socialistische bediendebond Setca. "Het komt als een verrassing, we hadden ons er totaal niet aan verwacht. Het personeel is ontzet", aldus de Setca-secretaris.

Die stelt zich ook vragen bij het beleid van Marks & Spencer. "Openen, sluiten, weer openen en sluiten. Allemaal beleid op korte termijn." De vakbond gaat onderhandelen met het oog op mogelijke alternatieven voor een sluiting. Indien de winkel toch sluit, zou dat tegen mei of juni 2017 het geval kunnen zijn, aldus nog de bond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?